VZGOJA ZA INTERNET

VABILO

Spoštovani starši!

Vabimo vas na predavanje o varni in odgovorni rabi tehnologije:

VZGOJA ZA INTERNET,

v četrtek, 28. 1. 2021, ob 17. uri.

Zaradi trenutne epidemiološke situacije bo predavanje izvedeno na daljavo, povezavo do predavanja pa vam bomo poslali preko eAsistenta.

Svetovni splet je postal nepogrešljiv. Otroci pogosto ne razumejo povezave med dejanji, ki jih naredijo na spletu in posledicami, ki jih bodo za ta dejanja nosili tudi v »fizičnem« svetu. Zato se mnogi sprašujemo, kako poskrbeti, da bodo naši otroci varni na spletu in kako se znajti na družbenih omrežjih, ki jih uporabljajo.

Na predavanju, ki ga bo izvedla digitalna strateginja in specialistka za uporabo sodobnih tehnologih na spletu in družbenih omrežij Zala Bricelj, nas bo seznanila z vzorci neustreznega obnašanja otrok na spletu, posebno pozornost pa bo posvetila neprimernim in škodljivim objavam, skrbi za zasebnost (tako lastno kot zasebnost drugih), prekomerni rabi tehnologije in medvrstniškemu nasilju na spletu.

Izvedeli bomo, kako se lahko z ustrezno zaščito in ustreznim vedenjem, izognemo spletnim tveganjem ter spoznali nekaj vzgojnih prijemov, ki jih bomo lahko uporabili v povezavi z otrokovo uporabo računalnika in drugih sodobnih tehnologij.

Na koncu predavanja bo ga. Zala Bricelj odgovarjala tudi na zastavljena vprašanja, povezana s spletnimi nevarnostmi in varno ter odgovorno rabo interneta.

Vabljeni.

Postopno odpiranje šol

Spoštovani,

v torek, 26. 1. 2021, se v šolske klopi ponovno vračajo učenci od 1. do vključno 3. razreda matične šole in 1. in 2. razreda podružnične šole Temenica.

Poskrbeli bomo, da boste šolski prag čim lažje prestopili in se v šoli počutili varne. Pouk bo organiziran tako, da se oddelki med seboj ne bodo mešali.

Učenci, ki niso vključeni v jutranje varstvo in niso vozači, prihajajo v matično šolo na vhodu 1. triletja po naslednjem razporedu, da se ne ustvari gneča:

1. razred: 10 minut pred pričetkom pouka,
2. razred: 15 minut pred pričetkom pouka,
3. razred: 20 minut pred pričetkom pouka.

Jutranje varstvo in podaljšano bivanje bo organizirano v skupinah z upoštevanjem ukrepov NIJZ. Zjutraj bodo učence na vhodu sprejemali in usmerjali strokovni in tehnični delavci. Prevzem otrok iz PB bo potekal tako, da boste starši razredničarkam na začetku tedna  sporočili čas odhoda učenca za cel teden. Čas naj bo za vse dneve enak. Prevzem otrok bo v lepem vremenu potekal zunaj. V primeru, da bodo otroci znotraj šole, jih bo k izhodu pospremil strokovni delavec.

Za učence bodo poskrbljeni vsi obroki hrane, ki ste jih imeli naročene do sedaj. Kosilo bo potekalo po sledečem razporedu:

3. razred: 12.00
2. razred: 12.10
1. razred: 12.20

Avtobusi bodo vozili po običajnem voznem redu v vse smeri. Učenci 1. razredov morajo imeti spremstvo.

Vse, ki boste otroke pripeljali v šolo z osebnim vozilom naprošamo, da upoštevate prometno signalizacijo in usmeritve članov ZŠAM in policije, da ne bo prihajalo do nepotrebnih zastojev.

Interesne dejavnosti mešanih skupin, se ne bodo izvajale. Izvajala pa se bo dodatna strokovna pomoč.

Prvi dan naj učenci v šolo prinesejo zvezke, delovne zvezke po urniku, peresnico in copate ter plastenko z vodo za pitje. Imajo naj topla oblačila, saj bomo učilnice večkrat zračili.

Učenci morajo imeti masko (in vrečko za masko), ki jo bodo uporabljali na avtobusu, na hodnikih, straniščih in izjemoma takrat, kadar bomo primorani združevati znotraj razreda posamezne učence v JV in PB.

Podrobnejša navodila o poteku šolanja bodo učenci dobili preko razredničark.

STARŠI IN DRUGI SPREMLJEVALCI V ŠOLO NE SMEJO VSTOPATI.

Pozorni moramo biti na najpomembnejše ukrepe, ki jih navaja NIJZ:

– v šolo naj prihajajo le zdravi otroci, bolni ostanejo doma,
– zagotavljanje pogojev za vzdrževanje ustrezne higiene v šoli,
– vzdrževanje primerne razdalje med učenci,
– vzdrževanje ustrezne higiene rok in kašljanja.

Za učence od 4.do 9. razreda, bomo pouk še vedno izvajali na daljavo.

Prilagamo še potreben protokol ob vračanju v šolo ter Poostrena higienska priporočila za izvajanje pouka v osnovni šoli za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2.

Naj se ob koncu tega sporočila v svojem imenu in imenu svojih sodelavcev, vsem staršem zahvalim za potrpežljivost, razumevanje in podporo pri izobraževanju na daljavo, ter pomoč, ki so jo pri tem potrebovali naši učenci.

S potrpežljivostjo, zaupanjem in upoštevanjem trenutnih razmer in napotkov, se bomo skupaj lahko kmalu vrnili na ustaljene poti izobraževanja.

Kmalu se vidimo.

Zagotavljanje toplega obroka za učence, ki se še vedno izobražujejo na daljavo

Obveščamo vas, da bomo tudi v času, od 25. 1. 2021 dalje, na šoli še vedno pripravljali tople obroke – kosila za učence, ki se še vedno izobražujejo na daljavo (od 4. do 9. razreda).

Za učence, ki so v času pouka na daljavo že prejemali obroke, ponovna prijava ni potrebna.

V kolikor pa želite izkoristiti možnost prevzema toplega obroka na šoli, nam to sporočite preko spletnega obrazca.

Prijava na obrok velja do preklica. Starši lahko odjavite obroke preko spletnega obrazca, sicer se bo štelo, da obroke prejemate še naprej in bo to zaračunano na položnici v prihodnjem mesecu. Prav tako pravočasno odjavite obrok, v kolikor ga občasno ne boste mogli/želeli prevzeti, sicer se vam ga bo zaračunalo po polni ceni. Plačilo bo izvedeno po položnici.

Preberi več Zagotavljanje toplega obroka za učence, ki se še vedno izobražujejo na daljavo

Obisk »Jurčiča«

Ena izmed najzahtevnejših odločitev v času osnovne šole je odločitev o izbiri nadaljnje življenjske poti. Ta odločitev je seveda najtesneje povezana z odločitvijo o izbiri srednje šole za nadaljevanje izobraževanja v naslednjem šolskem letu.

Devetošolci imajo v teh tednih o čem razmišljati. Srednje šole ponujajo mnogo informacij. Ponujajo jih na veliko različnih načinov. Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, na kratko »Jurčič«, se je letos, v obdobju epidemije, na poseben način predstavila šentviškim devetošolcem. Predstavitev je potekala v ponedeljek, 18. januarja 2021, v dopoldanskem času v obliki videokonference.

Preberi več Obisk »Jurčiča«

Izobraževanja za starše

Razmere za vsakodnevno življenje in delo, v katerih smo se nehote in nepričakovano znašli, so zelo nenavadne. Moramo jih spoznati in se jim prilagoditi. Kakršnokoli izobraževanje o pouku na daljavo, o življenju v spremenjenih razmerah in o težavah, s katerimi se vsi srečujemo, nam lahko samo koristi. Na šolski spletni strani lahko v rubriki Izobraževanja za starše najdete nekaj priporočil, ki jih bomo skušali sprotno dopolnjevati. Poiščite nekaj zase, na spletu se najde skoraj vse. Namenite nekaj časa sebi. Izobražujmo se, lažje nam bo!

V okviru letnega načrta izobraževanj za starše pripravljamo tudi posebno izobraževanje za starše učencev naše šole, na katero vas bomo pravočasno povabili in še posebej opozorili.

PODALJŠANJE IZOBRAŽEVANJA NA DALJAVO

Vlada Republike Slovenije je sprejela odločitev o podaljšanju ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Glede na spremembe Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, zaradi trenutne epidemiološke slike osnovne šole in glasbene šole nadaljujejo z izobraževanjem na daljavo tudi v tednu od 18. 1. 2021 do 22 .1. 2021.

Izjema so osnovne šole s prilagojenim programom in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ki so odprti že sedaj.

Dostopnost