Ko zazvenijo čebelice

V petek, 20. maja 2022, ob svetovnem dnevu čebel, smo šestošolci obiskali Muzej Toneta Pavčka in Lojzeta slaka ter čebelji svet.

Mirnopeška dolina je del naše pokrajine, Dolenjske. Majhna vasica Šentjurij nas je očarala z domačim pridihom, prijazno cerkvijo in klopicami pod lipo. Z ogledom Pavčkovega doma in Pavčkovega spomenika smo poznavanje njegovega življenja začinili s podrobnosti, o katerih znajo povedati le domačini. Njegovo poezijo smo kar srkali vase. Zdelo se je, da tam rimana beseda kar steče.

Jutro se je prevešalo v dan, ko smo zapeli na Slakove melodije. V Slakovem muzeju smo si ogledali časovnico njegovega življenja, narodno nošo Anslambla bratov Avsenik, zlate in druge plošče, Slakov zadnji avto, v rokah pa smo držali najdragocenejši element njegovega življenja – harmoniko.

Veselje se je nadaljevalo v čebeljem svetu, kjer smo spoznali čebelarske pripomočke, videli čebelji panj in v njem poiskali matico, skozi očala s super učinkom pa se vživeli v čebelo – živeli smo v panju in leteli visoko nad oblaki. Sedaj še z večjim spoštovanjem stopamo v naravo in cenimo njene danosti.

Dokazali smo, kar sta dolga leta dokazovala Lojze Slak in Tone Pavček – da pesem združuje, povezuje in riše nasmeh na obraz.

Pot smo nasmejani zaključili z glasnim petjem!

Naj vam dan polepša edinstven odrski nastop 😊:

http://193.77.64.40:82/movie/202205201001.mp4

http://193.77.64.40:82/movie/202205201006.mp4