Košček ob košček – sestavljanka

Gospod Bijec je doniral sestavljanko OŠ Ferda vesela
Kamen na kamen palača, zrno do zrna pogača. Kaj pa košček ob košček? Vsi smo se že srečali s sestavljankami. Znani puzli ali po angleško puzzles so gotovo zanimiva miselna dejavnost sestavljanja. Že najmlajši, ki iz dveh, nato štirih in šestih kosov sestavijo celotno sliko, jo poznajo. Vendar bi bilo zelo drugače, če bi otroku ponudili sestavljanko s 1000 koščki.

Take velike sestavljanke sestavlja gospod Janez Bijec iz Šentvida pri Stični. Priimek vam je gotovo znan, saj se enako piše tudi naš učenec iz 6. razreda, njegov vnuk. Gospod Bijec potrebuje za sestavljanje dolge ure. Biti mora zelo vztrajen, da 1000 koščkov sestavi v celoto. A tu se sploh še ne ustavi. Sestavil je že slike iz 3000 koščkov. Pa take iz 5000 in celo 8000 koščkov. To pa je mnogo koščkov in mnogo slik. Toliko jih je že, da je v časopisu Klasje dobil svoj rekord za najobsežnejšo zbirko sestavljank.

Gospod Bijec je povedal, da takih velikih sestavljank ne more kupiti kar v trgovini. Poiskati jih mora na internetu in jih naročiti. Tudi sestavljanja se ne loti tako, kot mi. Na kvadratnem metru mize in ob močni luči sestavlja delčke celote po dveh kriterijih, barvi in obliki koščka. Pravi, da imajo koščki štiri oblike, ki jih mora sestaviti skupaj, da se prilegajo. Pri tem pa ne sme pozabiti, da se prilega tudi tisti del slike ali vsaj barve.

Steno prehoda na desni strani naše šolske avle krasi sestavljanka velikanka. Ima 148000 koščkov in meri 2 metra v višino ter 3 metre v širino. In gotovo uganete, kdo jo je sestavil; kdo drug, kot gospod Bijec. Njegovo darilo je sedaj razstavljeno in na res ogromni sestavljanki lahko naši učenci občudujejo različne eksotične živali in odpotujejo vsaj v mislih v druge dežele. Hvala, gospod Janez Bijec in čestitamo za vašo vztrajnost in za rekord!