Kulturna dneva 8. in 9. razreda

V torek in sredo, 12. in 13. 10., so naši najstarejši šolarji v Ljubljani preživeli pestra in poučna kulturna dneva, v torek devetošolci, v sredo pa osmošolci. Uživali so ob koncertu simfoničnega orkestra, si ogledovali likovne umetnine v Narodni galeriji, spoznavali ljubljanske znamenitosti ter se ob tem mnogo naučili!

Oba razreda sta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma prisluhnila koncertu orkestra Slovenske filharmonije, ki je pod dirigentskim vodstvom Simona Dvoršaka izvajal nadvse privlačen program. Koncert Glasba gibljivih slik je zaobjel skladbe velikih skladateljev, ki so jih uporabili v filmih. Devetošolci so veliko melodij že poznali, osmošolci pa jih bodo spoznavali pri pouku glasbene umetnosti letos. Po ogledu kratkih filmskih odlomkov je orkester v živo zaigral imenitne melodije. Zopet smo izkusili, da je čisto drugače glasbo poslušati v živo! Koncert je spretno s poučnimi komentarji povezoval igralec Blaž Šef, zanimivo pa je bilo prisluhniti, kako je zahtevno Mozartovo arijo Kraljice noči izvedla sopranistka Polona Plaznik. Časa za klepetanje na tako zanimivem koncertu ni bilo!

Devetošolci so po koncertu odšli na ogled stalne zbirke umetnostnih del v Narodno galerijo. Hiter pregled nam je dal zaslutiti, da tudi naš majhen narod premore veliko bogastva. Devetošolci so opazovali izvirnike naših likovnih biserov: od srednjega veka, baroka, romantike do sodobnejših del: Kofetarica in Poletje Ivane Kobilca, Sejalec I. Groharja, Deklica s parazolom M. Sternena …  Posebej z zanimanjem pa so si učenci ogledali slikarska dela Ferda Vesela in prisluhnili razlagam njegovih del.

Osmošolci pa so si namesto Narodne galerije ogledali ljubljansko stolnico, biser baročne umetnosti in sedež ljubljanske nadškofije. Prijazni župnik je osmošolcem podal nekaj podatkov o zgodovini, pomenu ter umetnostnih značilnostih stolne cerkve.

Obe skupini sta si ogledali tudi nekaj drugih ljubljanskih zgodovinskih, literarnih in umetnostnih pomnikov v Ljubljani, o katerih se učijo v šoli in so pomembne za naš narod: Prešernov, Vodnikov spomenik, Robbov vodnjak, sedež Univerze, Slovensko filharmonijo, Plečnikovo tromostovje in NUK, spomenik A. Bohoriča in M. Gerbca … Našo lepo in bogato prestolnico bi morali večkrat obiskati!