Mednarodna izmenjava

Nedelja, 5. 6. 2016

Wir gehen nach Hause.

Sobota, 4. 6. 2016

Pri ogledu Nürnberga sta se nam pridružila učenca 7. razreda Dominik in Rafael ter učitelja Thomas in Reinhard, ki sta bila obenem naša vodiča po mestu. Ogledali smo si grad Die Kaiserburg Nürnber  in se sprehodili skozi sobane. Najbolj sta nas navdušila grajski vodnjak, ki je globok kar 50 metrov in grajski stolp, ki ponuja čudovit razgled nad mestom. Ogled smo nadaljevali skozi mestno središče, kjer smo imeli na voljo tudi nekaj prostega časa za nakupovanje.

Po vrnitvi smo imeli piknik, ki so se ga udeležili tudi naši gostitelji: ravnatelj, nekateri učitelji in učenci, ki nas bodo obiskali v jeseni.

Večer smo zaključili s prijetnim druženjem ob tabornem ognju in z mislijo na jutrišnji odhod.

Wo sind unsere Koffer?

Petek, 3. 6. 2016

V četrtek dopoldne so nas prijazno sprejeli v lokalnem gasilskem društvu mesta Hirschaid, kjer so nam razkazali prostore in mehanizacijo.

Zatem smo se odpeljali v bližnje mesto Bamberg, kjer smo imeli voden ogled  športne dvorane  »Brose arena«,  kjer trenira košarkarski mestni klub, ki je bil že večkrat prvak in je tudi letos v finalu nemške lige. Pred časom je za ta klub  uspešno igral Slovenec Boštjan Nachbar. Preizkusili smo njihov parket z metanjem na koš.

Mesto Bamberg je omenjeno kot tretje najstarejše  v Evropi. Sprehodili smo se mimo tradicionalno ohranjenih hiš in nakupovalnega središča, mimo dela mestne tržnice in parka vrtnic, mimo stavb, kjer so snemali prizore iz filma Trije mušketirji. Zanimivo je bilo, da smo aktivno rabo nemškega jezika preizkušali ob samostojnih ogledih in nakupih skupaj z našimi nemškimi vrstniki .

Danes se po zajtrku odpravljamo na sprejem k županu mesta Hirschaid, g. Klausu Hommanu.

Popoldne nas čaka druženje na bazenu oziroma v mestni telovadnici.

Popoldne sledi ogled mesta Hirschaid in njegovih znamenitosti.

Unser Deutsch wird besser.

Četrtek, 2. 6. 2016

Potem, ko smo že dodobra spoznali šolske prostore in dejavnosti v naši partnerski šoli, smo se danes lahko sami odločili v kateri delavnici želimo ustvarjati. Izbirali smo med prisotnostjo  pri pouku glasbe, gospodinjstva ali tehnike.

Popoldne gremo na ogled mesta Bamberg skupaj z našimi nemškimi prijatelji.

Wir wünschen euch einen kreativen Tag.

 

Sreda, 1. 6. 2016

Ob prihodu v šolo so nas pričakali naši gostitelji. Skupaj z njimi smo v jedilnici pojedli obilen in raznolik zajtrk. Ob tem snidenju smo ravnatelju in šoli gostiteljici izročilo darilo naše šole, obenem pa smo učencem v nemškem in slovenskem jeziku predstavili okolje, iz katerega prihajamo.

Ob vodenem ogledu smo se podali na ogled šolskih prostorov in okolice.  Učitelji in učenci so nas z navdušenjem sprejeli,  nam razkazali učilnice in demonstrirali različne oblike pouka.

Mlajši učenci so imeli praktično delo vezenja, starejši učenci pa so ločeno ustvarjali pri gospodinjskem in tehničnem pouku ter v računalniški učilnici. Prostor, kjer se zadržujejo učenci po pouku do odhoda domov, je videti privlačen.

Zanimivo je bilo prisostvovati učenju nemškega jezika učencev priseljencev, ki jim z aktivnim uvajanjem v nemško jezikovno okolje tedensko namenijo 8 do 10 ur učenja nemščine.

Ogled okolice šole nas je navdušil z raznolikimi igrišči in igrali. Odkrili smo, da se učenci radi vozijo v šolo s kolesi.

Za zaključek dopoldneva smo še prisostvovali pouku angleškega jezika zaključnih razredov, v popoldanskem času pa se bomo družili z našimi gostitelji v različnih delavnicah.

Wir haben die Schule mit Begeisterung beobachtet.

 

Torek, 31. 5. 2016

Popotovanje od Šentvida do Hirschaida

Našo dogodivščino smo pričeli izpred šole, potem ko smo se poslovili od naših dragih.

Pot nas je peljala proti Gorenjski skozi Karavanški predor na Avstrijsko Koroško, preko Salzburške dežele na  Bavarsko. Kljub deževnemu vremenu smo varno potovali in si privoščili vmesne postanke.  Med potjo so učenci  predstavili mesta  preko katerih nas je peljala pot Beljak, Celovec, Salzburg, München, Nürnberg, Bamberg in Hirschaid.

Pozno popoldne smo prispeli na naš cilj, v mesto Hirschaid, kjer so nas pričakali župan, vodstvo šole in učenci.

Po začetnih spoznavnih besedah in  skupni večerji smo se odpravili proti Friesnu, kjer smo nastanjeni. Ob skodelici toplega čaja smo si izmenjali prve vtise in se nato odpravili na pričakovan počitek.

Nejc, Hana, Breda, Laura, Neža, Nina, Lucija, Vid, Hana, Zala in učitelji

Schöne Grüße aus Hirschaid.