Skoči na glavno vsebino

dejavnosti

V tekočem šolskem letu na naši šoli načrtujemo naslednje pomembnejše dejavnosti na področju poklicne orientacije:

  • Potujoča razstava poklicev – razstava bo v avli naše šole na ogled vsaj 2 tedna v novembru
  • Ogled lokalnih podjetij – v dogovoru z učenci 9. razreda in glede na njihov interes si bomo ogledali nekatera lokalna podjetja in spoznali različne poklice
  • Srednješolska tržnica – predstavniki različnih srednjih šol bodo januarja na naši šoli predstavljali svoje programe
  • Obisk sejma ‘Informativa’ – na sejmu, ki poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, se januarja predstavljajo srednje šole in fakultete iz vse Slovenije (namenjeno samo 8. in 9. razredu)
  • Okrogla miza z dijaki – organiziran pogovor z našimi bivšimi učenci, ki obiskujejo različne srednje šole, za zainteresirane devetošolce

Poročila o že izvedenih dejavnostih si lahko ogledate na tem mestu.

Potujoča razstava poklicev 

V zadnjem tednu novembra 2022 je na naši šoli gostovala Potujoča razstava poklicev, ki jo organizira Gospodarska zbornica Slovenije. Namen razstave je zbuditi pozornost osnovnošolcev in jih spodbuditi k spoznavanju različnih poklicev, da se bodo lahko kasneje lažje odločili za nadaljnje šolanje po svojih željah in potencialih, saj je moto razstave ‘Grem se učit, kar hočem bit’.  

Ogled lokalnih podjetij oz. organizacij 

V decembru 2022 smo na šoli v sklopu poklicne orientacije organizirali oglede lokalnih podjetij oz. organizacij za zainteresirane devetošolce, da bi le-ti lahko pridobili čim več informacij o poklicih, ki jih zanimajo in jih bodo morda v prihodnosti tudi sami opravljali. 

Najprej si je skupina devetošolcev ogledala najnovejšo šentviško pridobitev, Vrtec Videk. Skozi delo v vseh skupinah nas je prijazno popeljala vodja vrtca, ga. Branka Kastelic, ki nam je podrobno predstavila delo vzgojitelja predšolskih otrok in tudi ostale profile poklicev, ki so v vrtcu zaposleni (pomočnik vzgojitelja, logoped, specialni pedagog ipd.), odgovorila pa je tudi na vsa radovedna vprašanja, ki jih res ni bilo malo.  

Prav tako toplo so nas sprejeli tudi v veterinarski ambulanti Veterine Dobro v Ivančni Gorici, kjer sta si g. Gorazd Skubic in ga. Marija Felician Skubic vzela čas, da sta nas popeljala po vseh prostorih ambulante, predstavila njihovo delo in sam poklic veterinarja ter odgovorila na vsa naša vprašanja.   

Nazadnje smo se odpravili še na ogled Fizioterapije Sinjur v Šentvidu pri Stični, kjer nam je ga. Vida Sinjur natančno in potrpežljivo predstavila poklic fizioterapevta, aparature in pripomočke, s katerimi se pri svojem delu srečuje, ob koncu ogleda pa smo lahko celo preizkusili nekaj vaj za krepitev mišic in pravilno držo telesa.   

Vsem, ki so nas bili pripravljeni sprejeti in si vzeti čas za našo radovednost in vprašanja, se res iskreno zahvaljujemo in se priporočamo za sodelovanje tudi v bodoče.  

Pot znanja in dobrih odnosov.

Dostopnost