Obisk policistke in projekt Pasavček na PŠ Temenica

V četrtek, 6. 4. 2023 je učence na PŠ Temenica obiskala policistka s policijske postaje Grosuplje. Policistka jim je predstavila svoje delo, pokazala nekaj pripomočkov, ki jih uporabljajo policisti, skupaj pa so se tudi pogovorili o varnosti v prometu. Učenci so nadgradili že usvojeno znanje o varnosti in vidnosti v prometu. Preizkusili so tudi samostojno prečkati cesto. V šolski okolici so pokazali, kako se pravilno prečka cesto.

Med letom smo se veliko pogovarjali o projektu Pasavček ter spoznavali vse o varnosti v prometu, predvsem pa o uporabi varnostnih sedežev in varnostnih pasov. Učenci so z veseljem sprejeli projekt Pasavček.

Najprej smo učencem predstavili pasavčka, naučili smo se tudi pesmico, ga ilustrirali ter si zapomnili njegovo geslo: RED JE VEDNO PAS PRIPET. Povezovali smo števila in dobili pasavčka ter računali in barvali pobarvanke s pasavčkom. Z učenci smo se med letom učili o prometu. Seznanili smo se z enostavnimi prometnimi situacijami, spoznali pa smo tudi prometne znake okoli šole. Prometne znake smo tudi razvrščali glede na njihov namen. Izdelali smo pa tudi svoje prometne znake. Na hodniku smo si uredili tudi prometni poligon, na katerem smo vse omenjeno tudi še dodatno vadili.

Z učenci smo si pogledali različne posnetke, se pogovorili o pomembnosti pripenjanja varnostnih pasov (tudi na najkrajših poteh) ter o uporabi otroških varnostnih sedežev. Otroci so veliko že vedeli o nevarnostih, če ne uporabljamo varnostega pasu in sedeža, hkrati pa so izvedeli še nekaj novih stvari. Zbirali smo pasavčke, če so učenci prišli v šolo pripeti. Ob koncu akcije smo si pogledali, kdo bo moral še bolj redno paziti na uporabo varnostenga pasu.

Ker bodo kmalu postali samostojni pešci, jim želimo varno udeležbo v prometu.