2. april, mednarodni dan knjig za otroke

ibby_plakat_2016V mesecu aprilu je kar nekaj dni posvečenih branju in knjigi: 2. april je mednarodni dan knjig za otroke in svetovni dan mladinske književnosti; 20. april je dan slovenske knjige; 23. aprila pa obeležujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Letošnja poslanica in plakat , ki vsako leto nastaneta pod okriljem Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY) in nagovorita mlade bralce ter jih spodbujata k branju kakovostne mladinske literature, prihajata iz Brazilije. Besedilo je delo pisateljice Luciane Sandroni, plakat pa je oblikoval ilustrator Ziraldo.

Učenci knjižničarskega krožka, šolski radijci in ostali navdušeni bralci so letošnjo poslanico z naslovom Nekoč je … dramatizirali za oddajo šolskega radia. Besedilo so prebrali po vlogah in tako domiselno oživili kopico književnih junakov, ki deklico Luizo nagovorijo v knjižnici in jo pospremijo domov.

Prijetno poslušanje!


Učenci so aprilsko dogajanje v knjižnici sooblikovali z razstavo na temo knjižnice v okviru letošnje bralnospodbujevalne akcije, z branjem brazilskih ljudskih pravljic v bralnem kotičku, s samostojno radijsko oddajo ob 2. aprilu in s tedenskimi branji pravljic v oddajah šolskega radia, z ogledom animiranih filmov po knjižnih predlogah in z reševanjem nagradnega Andersenovega kviza.

Med reševalci Andersenovega kviza so učenke knjižničarskega krožka konec meseca izžrebale tri nagrajenke. Knjižna nagrada je pripadla Sari Verbič iz 5. a, tolažilno uporabno nagrado pa sta dobili Anna Kokolj iz 5. b in Ana Adamlje iz 6. a.

Učenci od 6. do 9. razreda so se v mesecu aprilu tudi letos pridružili reševanju slovenskega knjižnično-muzejskega MEGA kviza. V žrebanje so oddali 166 rešitev.

DSC01843 DSC01816 DSC01801