Skoči na glavno vsebino

Dogodki

APRIL 2024

ZEMLJO MOČI DEŽ APRILA,
DA BOGATO BI RODILA.
(F. Roš: Meseci)

Najprej veliko sonca in poletna vročina, potem hlad in dež, na koncu pa še nizke temperature z vonjem po zimi … to je prinesel letošnji april. Pa nič za to, za sončno vzdušje smo se v skupinah podaljšanega bivanja potrudili sami!

V začetku meseca so se podaljšanci pridružili tečaju rolanja, ki je najprej potekal na podružnični šoli v Temenici, potem pa še na igrišču matične šole. Udeležba je bila velika, vaditelji domiselni in zabavni, tačajniki navdušeni in zadovoljni. Se že veselijo novega druženja na koleščkih – če ne prej, gotovo naslednjega aprila. 🙂

Z veseljem smo praznovali 2. april, mednarodni dan knjig za otroke, in seveda tudi 23. april, ki je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Ker v skupinah radi in veliko beremo – sami, sošolcem, mlajšim vrstnikom, z učitelji, babicami – smo praznik (otroških) knjig obeležili z obiskom šolske knjižnice, branjem japonske knjižne poslanice, ogledom bralnega plakata, s prebiranjem pravljic Hansa C. Andersena in pravljic po izbiri učencev, poustvarjanjem in reševanjem nagradne knjižne uganke. Za zavzeto sodelovanje si čestitke zaslužijo prav vsi učenci, knjižne nagrade pa so se razveselili Patrik Peček iz 1. a, Enej Rus iz 2. a, Ula Vegelj iz 2. b in Alja Bregar iz 3. b. – Temeniški učenci so prenovili in polepšali šolsko knjigobežnico, prinesli knjige, jih opremili s spodbudnimi zapisi in pripravili pravo mini otvoritev knjižne hišice, ki bo v pomoč pri širjenju bralne kulture na podružnici in v kraju.

Ob svetovnem dnevu zdravja smo se pogovarjali o zdravem načinu življenja. Zaključke smo strnili na plakatih, izdelali smo tudi prehransko piramido, brali poučne zgodbe, reševali križanke ter si ogledali zanimive posnetke na temo zdravih življenjskih navad. Ob vsem tem smo se veliko gibali tako na svežem zraku kot tudi v šolski telovadnici.

V tednu pred prvomajskimi počitnicami smo popoldanske aktivnosti posvetili svetovnemu dnevu Zemlje: govorili smo o skrbi za naš planet, si ogledali več knjig in videoposnetkov, trli miselne orehe in reševali uganke ter likovno ustvarjali. Nadeli smo si tudi rokavice, združili prijetno s koristnim in pobrali nekaj smeti v okolici šole. – Ves teden smo spremljali pestro dogajanje v okviru šolskega geografskega tedna; z zanimanjem smo si ogledali razstave v avli, nekateri učenci so se udeležili še potopisnih predavanj, ki so jih pripravile učenke predmetne stopnje.

V skupinah smo začeli z uvodnimi dejavnostmi sodelovanja v projektu Varno s soncem; temeniški učenci se dejavno pripravljajo na majsko otvoritev šolskega čebelnjaka, načrtujejo ureditev njegove okolice in zasaditev medovitih rastlin, z deklamacijo Ciciban in čebela pa so se predstavili tudi na 4. Čebelarski ulici v Ivančni Gorici.

MAREC 2024

V MARCU SONCE DOBRE VOLJE
VABI NAS NA VRT IN POLJE.

(F. Roš: Meseci)

Marec, ki s toplejšim vremenom in daljšimi dnevi zdrami življenjski utrip v naravi in ljudeh, je lahko zelo zadovoljen s pospešenim dogajalnim ritmom v skupinah podaljšanega bivanja. Seveda tudi zimskega časa podaljšanci nismo prespali, nas je pa budniški spomladanski mesec z množico priložnosti spodbujal k raznovrstnim ustvarjalnim aktivnostim.

V začetku meseca smo obeležili dan žena in dan mučenikov. Pogovarjali smo se o izvoru, pomenu in sporočilnosti obeh praznikov, si na to temo ogledali nekaj videoposnetkov ter za najbližje pripravili različna darilca.

Sredi meseca, ko so se ženili ptički, smo nekaj časa posvetili spoznavanju starih običajev gregorjevega, brali smo zgodbe in pesmice o prazniku pomladi in luči, iskali uganke o pticah in spoznavali njihovo oglašanje. Izdelali smo tudi barvite ptičke in z njimi okrasili učilnice.

Ob uradnem prihodu pomladi 20. marca smo se posvetili novemu letnemu času: njegovim značilnostim, barvam, vonjem, zvokom, vsem spremembam, ki jih prinaša. Brali smo poučne in leposlovne knjige (Hopek išče pomlad, Zvonček in stržek prikličeta pomlad, Gospa Pomlad, Ježkov dom, ko pride pomlad, Znanilci pomladi, basni, izštevanke idr.), se o prebranem pogovarjali in na temo pomladi (po)ustvarjali. Nastali so zvončki, narcise, tulipani, marjetice, hijacinte, vrtnice, cvetoče češnjeve vejice, učenci v Temenici so pripravili in posadili tudi kroglice s sončničnimi semeni. Nekatere skupine so s pomladnimi dekoracijami okrasile vrata učilnic, s skupnimi močmi pa smo polepšali kotiček na stopnišču razredne stopnje.

Enaindvajsetega marca smo se pogovarjali o otrocih z Downovim sindromom, recitirali pesmice ob svetovnem dnevu poezije ter se strinjali, da je skrb za gozdove ključna za našo zdravo prihodnost. Ob svetovnem dnevu voda smo si ogledali poučne videoposnetke o vodah, se pogovorili o vrednosti čiste oz. pitne vode in pomenu odgovornega ravnanja z njo.

Na praznik mamic smo se dobro pripravili; poskrbeli smo za drobna presenečenja, zapisali lepe misli in voščila. – Obeležili smo tudi svetovni dan gledališča. Izmenjali smo svoje izkušnje, dogodivščine, ponovili pravila primernega vedenja v tej kulturni ustanovi ter si ogledali posnetke lutkovnih in gledaliških predstav.

Konec meseca je prinesel še velikonočne praznike, zato smo ustvarjali tudi ob tej priložnosti. Učilnice in domove smo okrasili z zanimivimi prazničnimi dekoracijami – velikonočnimi venčki, zajčki oz. zajčjimi družinicami iz lesenih žličk, z zajčjimi obešankami, velikonočnimi košaricami, izdelali pa smo tudi velikanske talne pirhe. Prvošolci so navdušeno sodelovali v štafetnih igrah prenašanja pirhov, v katerih so preizkušali svoje gibalne in ravnotežne spretnosti.

Še vedno nadaljujemo z dejavnostmi projektov Pasavček in Korak k Sončku. V okviru slednjega je temeniške učence obiskala Zala, deklica s cerebralno paralizo, in z njimi spregovorila o svojem življenju. Beremo tudi knjige na temo drugačnosti, prepoznavamo stereotipe in predsodke, se učimo strpnosti ter sprejemanja razlik in raznolikosti.

FEBRUAR 2024

FEBRUAR PRIPELJE PUSTA,
S KROFI SI MAŠIMO USTA.
(F. Roš: Meseci)

Letošnje prestopno leto je za dan podaljšalo dogajalno pester februar, ki se je v skupinah podaljšanega bivanja predstavljal v raznolikih pojavnih izrazih: od ustvarjalno kulturnega do norčavo razigranega in pozorno prijateljskega/zaljubljenega.

V začetku meseca smo v vseh skupinah obeležili Prešernov dan in se poklonili prazniku slovenske kulture. Spoznavali smo življenje največjega slovenskega pesnika, brali in recitirali njegove pesmi ter se preizkusili v reševanju nalog in kvizov na temo kulturnega praznika in Franceta Prešerna. Ogledali smo si poučne videoposnetke na omenjeno temo, prebrali zgodbo O dečku, ki je pisal pesmi, izdelali pesnikov portret in se v šolski knjižnici udeležili srečanja s Francetom Prešernom, ki so ga pripravili učenci predmetne stopnje. – V duhu kulturnega dogajanja so nas obiskali učenci NIP umetnost in se nam predstavili z domiselnim recitalom o barvah ­– Teta Meta barve išče, išče … 🙂

Na pustno praznovanje in odganjanje zime smo se dobro pripravili z izdelavo pisanih mask, pustnih rekvizitov in okraskov. Po zaključeni pustni povorki smo v popoldanskem času rajali tudi v podaljšanem bivanju – peli, plesali in se zabavali ob različnih igrah.

Tudi valentinovemu smo posvetili kar nekaj pozornosti. Za naše najbližje smo pripravili drobna presenečenja srčkaste vsebine in oblike, poskrbeli pa smo še za pozitivne misli, ki polepšajo dan, in za praznično dekoracijo učilnic. Na temo zgodb Recept za ljubezen in Zaljubljeni žabec smo poustvarjali; iskali smo nove recepte oz. možnosti za izkazovanje prijaznosti in ljubezni ter v tehniki origami naredili poskočne žabice, ki so se pomerile na razrednem tekmovanju v skokih v daljino in višino. 🙂

Nadaljevali smo z dejavnostmi projektov Pasavček in Korak s Sončku, izvajali zanimive naravoslovne poskuse, gradili ustvarjalne novitete iz lesenih in lego kock, peli, plesali, se igrali in gibali na svežem zraku. Tretje- in četrtošolci so izdelali in se igrali špano oz. mlin, družabno igro, ki je bila nekoč zelo priljubljena med našimi dedki in babicami.

V drugi polovici februarja so bile na vrsti težko pričakovane zimske počitnice, čas za sprostitev in nabiranje novih moči. Vrnitev v šolske klopi v zadnjem tednu meseca pa je počasi že napovedala toplejše sapice pomladi …

JANUAR 2024

JANUARJA SI ŽELIMO
DOBRO SREČO, KRATKO ZIMO.
(F. Roš: Meseci)

Januar je prinesel novo letnico na koledarju, svež in spodbuden zagon za dosego vseh še načrtovanih ciljev ter šolsko leto prevesil v drugo polovico nabiranja novih znanj in izkušenj. – Skupine podaljšanega bivanja so se po prazničnih počitnicah v šolske klopi vrnile polne energije in lepih vtisov, zato je prvi mesec novega leta minil hitro ter v sproščenem in ustvarjalnem vzdušju.

Skupine so navdušeno spremljale tekmovanja v zimskih športih, predvsem smučarske skoke, glasno navijale in se veselile uspehov naših tekmovalcev. V drugi polovici meseca, ko je zapadel težko pričakovani sneg, so učenci uživali v igrah na snegu, izdelali so razrednega snežaka, gradili različne snežne skulpture in se odpravili na zimski sprehod po kraju. V avli razredne stopnje so s skupnimi močmi pripravili tudi domiselno predstavitev zimskih športov oz. športnikov iz alufolije, pravo zimskošportno prizorišče.

Tudi v januarju smo v podaljšanem bivanju veliko brali, (po)ustvarjali, se pogovarjali in igrali, peli in plesali. – Učenci so izdelovali snežake iz papirnatih tulcev, igluje, pingvine in Eskime, zasnežene barvite smrečice, skodelice kakava, škrate za srečo, nakit in modne dodatke ter se učili pregibanja papirja v tehniki origami. Izdelali so razredni koledar za leto 2024, polarnim medvedom spletli tople puloverje, spoznavali so življenje živali pozimi, njihove sledi in gibanje, ki so ga tudi oponašali. Navezali so se na duhovite Živalske novice in se pogovarjali o hišnih ljubljenčkih ter skrbi zanje, spoznali so življenje leva Rogija, njegov pogum, optimizem in vztrajnost ter vadili za predstavo Rdeča kapica. Ob ogledu poučnih videoposnetkov, branju in pogovoru so se naučili veliko o življenju v preteklosti, hkrati pa so izdelali in se igrali stare igre.

Učenci v Temenici so ob vsem tem pozorno spremljali dogajanje in spremembe v njihovem »živem« kotičku, nadaljevali so s projektom Pasavček, se pridružili natečaju Rišem za prijatelja in se učili ob novih naravoslovnih poskusih. Obiskal jih je čebelar, začeli pa so tudi s poslikavo panjskih končnic za šolski čebelnjak.

V skupinah smo v drugi polovici meseca obeležili dan medveda Puja in pikčasti dan, pridružili pa smo se tudi šolskemu dogajanju v tednu pisanja z roko. Pujeve kazalke smo opremili s pomenljivimi domislicami iz knjige o nerodnem medvedku, brali smo spomine iz šolskih dni babic in dedkov ter s prijaznimi sporočili popisali nekaj metrov dolg razredni list. – Januar v podaljšanem bivanju se je zaključil s kulturnim obiskom učencev neobveznega izbirnega predmeta umetnost. Predstavili so se z izvirnimi muppet lutkami in njihovim zabavnim pevskim nastopom, ki nam je še celo popoldne razigrano odmeval v ušesih. 🙂

DECEMBER 2023

LETO JE Z DECEMBROM MIMO,
SREČO V NOVEM SI ŽELIMO.
(F. Roš: Meseci)

Letošnji praznični december ni bil prav nič radodaren s snegom, čeprav je vzdušje zadnjega meseca v letu povsem drugačno, če ga spremlja snežna podoba. Ko so skopnele snežinke, ki jih je prineslo par dni pred Miklavžem, smo se v skupinah podaljšanega bivanja odločili, da si decembrsko čarobnost ustvarimo sami.

Za začetek smo okrasili svoje učilnice; izdelali smo snežinke vseh oblik in velikosti, zimsko vasico, snežake, smrečice, medenjake, sladkorne palčke in hišice ter z njimi polepšali prostore naših popoldanskih druženj. Kasneje smo se lotili tudi izdelovanja snežnih krogel in raznovrstnih prazničnih okraskov.

S skupnimi močmi smo okrasili tudi preddverje razredne stopnje in vsem, ki prihajajo v našo šolo, zaželeli vsega dobrega v novem letu. V zunanji učilnici smo lipo spremenili v prikupnega jelenčka, nasmejana snežaka pa sta dobila nalogo, da ne shujšata vse do pomladi. 🙂

Prijetno vzdušje smo si pričarali tudi z branjem zimskih in prazničnih zgodb o Miklavžu, božiču in Božičku, snegu, jelenčkih in božični jelki. Reševali smo decembrsko obarvane uganke, labirinte, vislice, besedne skrivanke, narisali razredno zimsko sliko in izdelali prav posebne škratke. Kakšne? Takšne, zelo podobne nam. 😉 Veseli smo bili tudi pisem Miklavža in Božička ter njunih drobnih darilnih pozornosti, ki so nam popestrile in polepšale decembrski čas.

Prvošolci iz prve in druge skupine podaljšanega bivanja so bili deležni posebnega glasbenega obiska. Prvošolka Asja s temeniške podružnične šole jih je presenetila s svojim nastopom in jim na violino zaigrala nekaj božičnih pesmic.

Temeniški učenci so pričeli s projektom Pasavček, raziskovali in se učili ob različnih eksperimentih ter si na domiseln način izmenjali lepe želje. Namig? Na pomoč sta jim priskočila limona in plamenček. 🙂

Tik pred božično-novoletnimi počitnicami smo v podaljšanem bivanju pripravili praznično čajanko. Skupine so si jo popestrile različno: z obiskom presenečenja, branjem, plesom, petjem, poslušanjem glasbe, ustvarjanjem in igro. Ob čaju smo si seveda privoščili tudi nekaj slastnih priboljškov ter izmenjali lepe želje in pričakovanja za leto 2024.

Dragi učenci, naj bodo božično-novoletne počitnice polne miru, veselja, nepozabnih druženj in zanimivih izkušenj!

Vesel božič ter zdravo, srečno in uspešno leto 2024!

NOVEMBER 2023

HLAD NOVEMBER NAM PRINAŠA,
K MRTVIM ROMA MISEL NAŠA.
(F. Roš: Meseci)

Med krompirjevimi počitnicami so drevesa ob šolskem igrišču v večini odvrgla svoj listnati okras. Listopad — kako sporočilno na mestu je staro ime za november 😉 — je tako učence po vrnitvi v šolske klopi kar klical k igri s šelestečo jesensko preprogo. V ponedeljek so si dali duška s skakanjem in valjanjem v kupih suhega listja, v naslednjih dneh pa so zavihali rokave, grabili, nosili in polnili vreče. Pospravljanje odpadlega listja je med skupinami podaljšanega bivanja zanetilo pravi tekmovalni duh, vsi so želeli biti najhitrejši in najboljši. Pohvalo za prizadevno sodelovanje so si zaslužili prav vsi, še posebej pa so se ob zaključku naše mini »čistilne« akcije razveselili drobne sladke pozornosti.

V skupinah smo z branjem, učenjem in raznovrstnim ustvarjanjem obeležili kar nekaj novembrskih spominskih dni: mednarodni dan prijaznosti, svetovni dan strpnosti in svetovni dan pozdrava.

Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki je letos potekal pod geslom Kruh za zajtrk – super dan!, smo poslušali in brali zgodbe o kruhu (Bogata in uboga sestra, Zamesimo se idr.), se pogovarjali o njihovi sporočilnosti, ustvarjali na podlagi prebranega, reševali uganke in spoznavali pregovore o kruhu ter si ogledali nekaj poučnih tematskih videoposnetkov. – Prvošolcem so na ta dan in tudi sicer veliko brale učenke iz 3. in 4. razreda. V novembru smo prebirali še zgodbe o prijateljstvu, zimi, snegu in živalih pozimi (Ježkov dom, ko pride zima, Kdaj bo padel sneg?, Diamant v snegu …).

Tudi letos smo se pridružili vseslovenskemu projektu Otroci za varnost v prometu; učenci so spoznavali namen akcije in za voznike v družini pripravili likovne izdelke s pomenljivimi sporočili.

Učenci so pripravili svojo različico tekmovanja talentov in se s plesnimi nastopi predstavili v skupinah podaljšanega bivanja. – Prvošolci so se pomerili v štafetnih igrah na igrišču, se naučili igrati bingo in izdelali hišice za Božičkovo vas. – Tretje- in četrtošolci so barvali mandale, iz njih izdelali grozdje in z njim okrasili učilnico, risali najboljšega prijatelja in se pogovarjali o lastnostih dobrih prijateljev ter poslušali in peli pesmi o prijateljstvu. – Učenci na podružnici v Temenici so z zanimanjem raziskovali in se učili ob naravoslovnih poskusih.

Vsi otroci so veliko časa preživeli ob prosti igri na igrišču, igralih in v telovadnici, se igrali družabne igre, gradili vse mogoče skulpture iz kock, poslušali glasbo, peli in plesali, ustvarjali izdelke za šolski praznični sejem, pripravljali zimsko dekoracijo oken učilnic ter s snežaki, medenjaki in sladkornimi palčkami okrasili razrede, hodnike in garderobe. Učenci v Temenici so se ob vsem tem pridno pripravljali tudi na svoj nastop ob otvoritvi prenovljene podružnične šole.

Vabljeni k ogledu naše novembrske fotogalerije. Se beremo spet decembra! 🙂

OKTOBER 2023

GROZDJE JE OKTOBRA SLADKO,
SONCE MERI POT SI KRATKO.
(F. Roš: Meseci)

Oktober je dober, pravi ljudska modrost. Letos nam je tudi v podaljšanem bivanju s svojimi še skoraj poletnimi popoldnevi omogočal veliko gibanja, druženja in ustvarjanja na prostem, spodbudno pa je vplival tudi na naše počutje, razpoloženje in zavzetost pri raznovrstnih dejavnostih v učilnicah.

Kaj dobrega je torej prinesel v skupine podaljšanega bivanja?

V začetku meseca smo se zelo razveselili pozitivnih odzivov starostnikov, za katere smo ob mednarodnem dnevu starejših pripravili prijazna sporočila medgeneracijskega povezovanja. V zahvalo so nam poslali nekaj zelo sporočilnih fotografij, ki so tudi nam polepšale dan. In hvala za priboljške.

Prvi teden v oktobru je vsako leto posvečen otrokom. Praznovali smo ga tudi v skupinah podaljšanega bivanja, vsak dan z drugo dejavnostjo. Veliko časa smo preživeli na svežem zraku, na igrišču risali s kredami, peli, plesali, poslušali glasbo ter uživali v vódeni in prosti igri. Na igrišču smo ob lepem vremenu tudi pomalicali, učenci iz PB 2 pa so lovili svojo srečo – pikapolonice! 🙂

Zelo uspešno smo tako na matični šoli kot tudi na podružnici v Temenici izpeljali izmenjevalnico igrač. Ponudba iger, igrač in knjig je bila resnično raznovrstna in bogata, tako da je lahko vsak izbral nekaj novega zase. Navdušenje med otroki je bilo veliko, zadovoljstvo prav tako, zato bomo igračam nov dom iskali tudi naslednje leto.

Teden otroka je vključeval veliko branja in kreativnosti; obeležili smo svetovni dan živali, o njih prebirali leposlovne in poučne knjige ter (po)ustvarjali – nastajali so ježki in polžki; reševali smo miselne igre, uganke, kvize; peli pesmice o živalih, spoznavali njihovo oglašanje in gibanje; ogledali smo si tudi poučne posnetke na to temo in se pogovarjali o spoštljivem odnosu do živalskega sveta.

Učenci na podružnični šoli v Temenici so v oktobru začeli z interesno dejavnostjo čebelarstvo, pri njih pa poleg polžev ahatnikov od zdaj naprej stanujejo tudi zanimivi paličnjaki. Preverite na fotografijah.

Ker je tema letošnjega tedna otroka spodbujala radovednost, raziskovanje in učenje, smo v tem času reševali nagradno medgeneracijsko uganko. Skupaj z dedki in babicami so učenci prepoznavali starinske predmete in njihovo namembnost. Odziv je bil odličen, v žrebanje je prispelo kar sedemdeset odgovorov. Največ sreče pri žrebu so imeli Nejc Borštar iz 3. a in njegov dedek Vinko, Bastian Ilar iz 1. a in dedek Darko ter Anže Gale iz 1. b in njegova babica Liljana. Čestitke vsem!

Učenci matične šole in temeniške podružnice so nova znanja in izkušnje v tednu otroka pridobivali tudi ob naravoslovnih hokus pokus poskusih, ob t. i. lava lučki in vulkanu. Izgledalo je zelo preprosto, vendar je vedno potrebno kar nekaj potrpljenja in spretnosti, da poskus uspe. Hokus pokus – še enkrat? 🙂

Za zaključek tedna otroka je bilo na vrsti filmsko popoldne in … presenečenje v obliki slanega prigrizka, ki je pika na i vsakega dobrega filma.

Sredi oktobra je bil čas za kostanjev piknik. S pripravami na jesensko druženje smo začeli že dober teden prej: nabirali smo kostanj in jesensko listje za ustvarjalno delavnico, vadili točke za nastop pred vrstniki (jesensko obarvani recitacije, petje, ples in uganke) in izdelovali unikatne škrniclje za pečen kostanj. Kostanjeva sreda nam je bila tudi vremensko naklonjena in je v polnosti uspela. Prav tako je v četrtek uspel kostanjev piknik v Temenici.

Učenci skupin PB 1 in PB 2 so imeli v oktobru spoznavni dan. Ob druženju in igrah so se eden drugemu predstavili, v zvezke nalepili risbice svojih novih prijateljev in narisali, kako se skupaj igrajo. Imeli so se prav lepo.

V zadnjem tednu pred počitnicami, ko se je vreme nekoliko skisalo, smo bili primorani večino časa preživeti v učilnicah. Ustvarjali smo tudi iz jesenskih plodov in listov; nastajala so barvita jesenska drevesa, odtiskovali smo liste, izdelovali jesensko sadje, strašila, dežnike pa tudi buče, duhce, mumije in netopirje v duhu noči čarovnic. Veliko smo risali, barvali, izrezovali, lepili; na stopnišču razredne stopnje smo postavili na ogled majhno razstavo velikih jesenskih figur.

Pogovarjali smo se o pomenu in sporočilnosti dneva reformacije in dneva spomina na mrtve, si ogledali poučne posnetke in reševali kviz o Primožu Trubarju. – Učenke iz skupine PB 6 so sodelovale pri nastajanju slike mlina, ki je bila del scene na šolski proslavi ob prihajajočih praznikih.

Prebrali smo še pravljico H. C. Andersena Hranilnik in skupaj razmišljali o varčevanju.

Pripravili smo namizne jesenske dekoracije in z njimi polepšali šolsko zbornico.

Kaj pravite, je bil dober tale oktober? 😉

SEPTEMBER 2023

V ŠOLO ŽE SEPTEMBER KLIČE
BISTRE FANTE IN DEKLIČE.

(F. Roš: Meseci)

Deveti mesec leta je tokrat v petek odločno pokimal začetku novega šolskega leta, ki se je pričelo tudi za šest skupin podaljšanega bivanja na matični šoli in eno skupino na podružnični šoli v Temenici. Za temeniške učence se je še cel september prenavljala njihova šolska stavba, zato so nova znanja in izkušnje v tem času nabirali v prostorih krajevne skupnosti.

Prvi jesenski mesec se je v podaljšanem bivanju začel zelo aktivno in se v izvedenih dejavnostih oziral tako nazaj kot tudi naprej. Po začetnemu spoznavanju, deljenju počitniških vtisov ter izmenjavi želja in načrtov za novo šolsko leto so se skupine pridružile nacionalnemu mesecu skupnega branja, obeležile evropski teden mobilnosti, evropski dan jezikov in svetovni dan turizma ter se vključile v vseslovenski projekt Pokloni čas, polepšaj dan.

V septembru smo veliko brali: eden drugemu, skupaj s tutorji, učiteljicami Nejko Omahen Šikonja, Ireno Novak in Jano Crnkovič, v svojo bralno družbo pa smo povabili tudi babice Joži, Ivico in Fani. Z nami so v tujih jezikih brali Klara, Lara, Hana in Tarik, ki so živeli v tujini, prihajajo iz dvojezičnih družin oz. njihov materni jezik ni slovenščina. Učili smo se novih besed in osnovnih fraz v tujih jezikih, plesali, peli in ustvarjali na temo evropskih jezikov. – Spoznavali smo varčne oblike mobilnosti, njihov smisel in pozitivne posledice; pogovarjali smo se o koristnosti zelenega turizma, si ogledali poučne filme in izmenjali svoje potovalne izkušnje. – Povezali smo se Domom starejših občanov Grosuplje in za starostnike pripravili prijazna sporočila medgeneracijskega povezovanja v risbi, sliki in besedi.

Obiskovali so nas šolski tutorji in nam pomagali pri domačih nalogah in drugih šolskih obveznostih. V prostem času smo veliko peli, se z nastopi izkazali tudi pred sošolci, plesali, poslušali glasbo, risali, se sprostili ob prosti igri, družabnih igrah in igrah s kockami – gradili smo stolpe in gradove, izdelovali formule in še kaj. Učenci v podaljšanem bivanju v Temenici so bili deležni prav posebnega presenečenja; obiskala sta jih Pikica in Tonček, polža ahatnika. Ker je bilo septembrsko vreme naklonjeno dejavnostim na prostem, smo veliko časa preživeli na šolskem igrišču, igralih in sprehodih.

Konec meseca smo zbirali igrače in družabne igre za izmenjevalnico igrač v tednu otroka, načrtujemo že aktivnosti v projektu Otroci za varnost v prometu in se veselimo novega kostanjevega druženja. O vsem tem pa v naslednjem mesecu. 🙂

JUNIJ 2023

Dolgi junijski dnevi običajno prinesejo bolj sproščeno šolsko vzdušje, veliko lepega vremena, iger in gibanja na prostem ter seveda tisto najboljše – zaslužene poletne počitnice!

Tudi skupine podaljšanega bivanja so v tem času upočasnile svoj ritem in ga naravnale na sproščenost poletnih dni. V razredu in pod krošnjami šolskih dreves smo brali in ustvarjali na temo poletja, obeležili smo dan gasilcev in nadaljevali z dejavnostmi v okviru programa Varno s soncem.

Zelo veseli smo bili nagradnega obiska pisateljice Jane Bauer, s katero smo se družili v šolski telovadnici in jo bolje spoznali skozi kviz. – Za lepo kulturno presenečenje so poskrbeli tudi naši prvošolci, ki so letos obiskovali pravljični krožek. Za oddelke podaljšanega bivanja so pogumno in doživeto odigrali predstavo Lepa Izabela ter si zaslužili bučen aplavz vseh prisotnih.

Ob koncu popoldanskih druženj v letošnjem šolskem letu smo učenci in učiteljice zbrali doživetja, izkušnje in vtise. Strnili smo še lepe želje za najdaljše počitnice in 1, 2, 3 — nas že ni … 🙂

Srečno, podaljšanci, in se vidimo spet septembra!

MAJ 2023

Maja sonce žarke zlate lije na zelene trate.
Maja ptičice žgolijo, rože pisane dišijo.
V žilah kri hitreje polje, maja vse je dobre volje. /…/
  (T. Dobravc)

Sončni dnevi so v dobro voljo spravili tudi učence in učiteljice podaljšanega bivanja in jim dali svežega zagona za nove dogajalne podvige v najlepšem mesecu v letu.

V začetku maja smo spoznavali našo širšo evropsko domovino; ob dnevu Evrope smo se tako seznanjali z geografskimi posebnostmi in kulturnimi znamenitostmi posameznih držav in ob reševanju kviza prepoznavali njihove himne in zastave.

Obeležili smo tudi svetovni dan čebel, ki ga na pobudo Slovenije praznujemo od leta 2018. Skupine podaljšanega bivanja so se izkazale z zelo domiselnimi idejami seznanjanja s čebeljim svetom. Brali smo poučne in leposlovne knjige, peli pesmice, veliko plesali, si ogledali zanimive posnetke, naredili satnice, risali, barvali in izrezovali čebele ter z njimi okrasili učilnice.

Učenci podružnične šole v Temenici so spoznavanje življenja čebel nadgradili še s prepoznavanjem, nabiranjem in razvrščanjem zdravilnih cvetlic, naredili pa so tudi čisto pravi herbarij.

V maju smo se skupine aktivno vključile v preventivni program Varno s soncem in začele z načrtovanimi dejavnostmi. Pogovarjamo se o koristnih in škodljivih vplivih sončnih žarkov, ozaveščamo o nevarnostih namernega sončenja, izdelali smo že papirnata pokrivala in domiselna očala, spoznanja strnjujemo na plakatih in v obliki 3D-predstavitev, beremo in igramo se v senci krošenj dreves.

Na majskem koledarju ima svoj dan tudi šport, v podaljšanem bivanju pa mu čas in prostor namenjamo vsakodnevno. Raznovrstne igre na igrišču, igralih in v telovadnici učence sprostijo in napolnijo z energijo za dejavnosti šolskih popoldnevov.

Še vedno pridno zbiramo plastične zamaške in pravilno sortiramo odpadke. Večina naših ustvarjalnih dejavnosti vključuje prav odpadne in seveda tudi naravne materiale.

Sodelovali bomo tudi na junijski zaključni šolski prireditvi, tako da že pridno vadimo za nastop. Kaj pravite, le s čim se bomo predstavili? 🙂

APRIL 2023

Pregovorno muhasti april je s paleto raznolikega vremena vsak dan sproti potrjeval svoj spremenljivi sloves, pestro in raznovrstno dogajanje pa smo v tem času zabeležili tudi v skupinah podaljšanega bivanja.

Ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, smo več časa namenili glasnemu branju, obisku knjižnice, spoznali pa smo tudi literarno poslanico in plakat, ki ju je letos pripravila grška sekcija IBBY. V navezavi na tokratno geslo Jaz sem knjiga, preberi me smo pisali krajše zgodbe in pesmice ter se lotili izdelave svoje knjige.

V sredo, 5. aprila, smo učenci in učiteljice podaljšanega bivanja v šolski jedilnici pripravili medgeneracijsko druženje s starimi starši, ki smo ga naslovili Z dedkom in babico po pomladno mavrico. Šolsko popoldne, ki bo zagotovo ostalo v lepem spominu, je potekalo v prijetnem vzdušju ustvarjanja in povezovanja.

Četrtošolka Ula Vrhovec je takole povzela dogajalni utrip srečanja, tretješolci pa so strnili vtise …

V sredo, 5. 4. 2023, smo s podaljšanim bivanjem v šolski jedilnici pripravili dogodek Z dedkom in babico po pomladno mavrico. Najprej smo imeli kulturni program, v katerem sem sodelovala tudi sama. Potem sem z babico ustvarjala, naredili sva različne izdelke. Mislim, da smo se vsi imeli lepo in se zabavali. Največ otrok je prišlo z babicami, veliko jih je bilo tudi z babico in dedkom. Dobili smo tudi sadje, čaj in čokoladne bonbone. Super pa je bilo tudi, da smo vzeli domov, kar smo z babicami in dedki ustvarili.

Karolina Mandelj, 3. b: Zelo mi je bilo všeč slikanje na vaze in ko smo dobili bonbone.

Ožbej Kastelic, 3. b: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo delali pisanice in venčke. Z menoj sta prišli obe babici. Sam sem ustvaril okraske za praznike.

Marcel Peček, 3. b: Všeč mi je bilo, da sem lahko s starimi starši preživel prosti čas in mlajšima bratcu in sestrici odnesel darilo – presenečenje, ki sem ga ustvaril zanju.

Več na »Z dedkom in babico po pomladno mavrico«

Medgeneracijsko popoldne z babicami in dedki je potekalo tudi v podaljšanem bivanju na podružnični šoli v Temenici, in sicer v četrtek, 6. aprila. Učence je še pred prihodom starih staršev čakalo prav posebno presenečenje, tj. obisk gospe, ki jim je podrobno predstavila rejo in značilnosti nojev, s seboj pa je prinesla tudi nojevi jajci. Učenci so v nadaljevanju druženja pripravili slastne prigrizke in z njimi razveselili babice in dedke. Najprej so jih pozdravili z instrumentalno in plesno točko, potem pa povabili k skupnemu ustvarjanju spomladanskih in prazničnih izdelkov. Tako otroci kot stari starši so pokazali veliko mero dobre volje in sodelovanja ter navdušili s svežimi kreativnimi idejami.

Več na Medgeneracijsko druženje v POŠ Temenica

V podaljšanem bivanju smo obeležili tudi 7. april, svetovni dan zdravja. Pogovarjali smo se o zdravju kot vrednoti in o pogojih za dobro počutje ter zdravo in zadovoljno življenje. Svoja spoznanja smo strnili na plakatih.

Pred velikonočnimi prazniki smo se lotili izdelave dekorativnih pirhov in pisanih kokošk.

Sredi meseca smo poskrbeli za več fizične aktivnosti; posebej veseli smo bili tečaja rolanja, ki je potekal na šolskem igrišču. Otroci so v petih dneh skozi igro nadgradili svoje gibalne veščine in spretnosti, začetniki pa so uspešno pridobili prve izkušnje samostojnega in varnega rolanja.

Ob koncu aprila je večina dejavnosti v podaljšanem bivanju potekala v znamenju svetovnega dneva Zemlje. Ekoloških tematik smo se najprej dotaknili skozi pogovore o skrbi za čisto okolje, opozorili smo na varčevanje z energijo in vodo, na ločevanje odpadkov, recikliranje ipd. Potem smo čistili šolsko okolico, napravili opozorilne piktograme, risali Zemljo, brali poučne ekološke zgodbe, si ogledali šolsko razstavo ob dnevu Zemlje in poučne tematske filme. Strinjali smo se, da je skrb za čisto naravo in zdrav planet vsak dan naša skupna odgovornost.

V sredo, 26. aprila, smo začeli z zasluženimi in težko pričakovanimi prvomajskimi počitnicami, da si naberemo novih moči za uspešen zaključek šolskega leta. 🙂

MAREC 2023

Prvi pomladni mesec je prinesel vsega po malem: nekaj sonca, vetra in dežja, daljši dan, praznike, prve cvetove, sveži vonj brsteče svetlo zelene, pokukal pa je tudi v dogajanje skupin podaljšanega bivanja.

Z drobnimi pozornostmi smo se spomnili naših najljubših oseb ob dnevu žena in dnevu mučenikov, na gregorjevo smo pozdravili ptičjo ženitev, prihod pomladi ter spoznavali šege in navade slovenskega ljudskega izročila. S pomladnimi barvami in domiselnimi dekoracijami smo okrasili učilnice, ob tem brali zgodbe in se učili nove pesmice.

Veseli in ponosni smo, da nam je za šolsko dobrodelno prireditev s skupnimi močmi uspelo pripraviti veliko jato pisanih spomladanskih ptičkov, ki so razveselili obiskovalce in bodo lep spomin na izjemen kulturni dogodek.

Ob svetovnem dnevu poezije smo se preizkusili v kovanju verzov in iskanju rim, ob dnevu voda pa smo brali poučne in leposlovne knjige ter (po)ustvarjali. Mamicam smo ob materinskem dnevu pripravili presenečenja različnih vsebin in oblik.

Svoji ustvarjalnosti smo dali prosto pot tudi ob svetovnem dnevu gledališča; pripravili smo razredne recitale in kratke dramske prizore ter tako začeli s pripravami na aprilski nastop za naše babice in dedke. O tem pa več naslednji mesec. 🙂

FEBRUAR 2023

Letošnji še povsem zimski februar nas je v skupinah podaljšanega bivanja spodbujal k ustvarjanju na temo Prešernovega dne, valentinovega in pusta pa tudi k izvirnemu izražanju kreativnih idej v natečajih Zamaškonjam in Palček Snoviček.

Ob 8. februarju, ki smo ga zaradi zgodnejših zimskih počitnic obeležili v začetku meseca, smo peli slovensko himno, portretirali našega največjega pesnika, brali in poslušali njegova dela ter si ogledali poučne filmčke o Prešernovem življenju. Najpomembnejše podatke smo strnili na plakatih, izdelali pa smo tudi pesnikovo pero.

Ob 14. februarju smo zapisali prijazna sporočila vsem, ki jih imamo radi, pripravili smo valentinova darilca ter na šolskem igrišču sklenili verigo prijateljstva.

Pust je bil dan veselja, smeha in dobre volje. Poleg rajanja smo pustne šeme tudi risali ter iz kartona izrezali široke nasmeške, ki nas bodo spodbujali v kislih dneh.

Tretješolci so sodelovali na literarnem natečaju Palček Snoviček, se pomerili v rimanju in pesnjenju ter zapisali krajše pravljice. – Pridružili smo se tudi Zamaškonjamovemu ustvarjalnemu natečaju: izdelali smo domiselne zbiralnike plastičnih zamaškov in za potrebe društva Vesele nogice začeli s polnjenjem le-teh.

V februarju smo se z izdelavo darilnih pozornosti vključili tudi v priprave na dva marčevska dogodka – srečanje starejših krajanov in šolsko pomladno prireditev.

JANUAR 2023

 

DECEMBER 2022

December v podaljšanem bivanju je žarel v duhu pričakovanja, veselja, igrivosti in prazničnosti. Veliko časa smo namenili ustvarjanju prijetnega razrednega vzdušja in tkanju toplih prijateljskih vezi.

Privoščili smo si igre na snegu, peli božične pesmi, plesali, rajali, izdelovali voščilnice, novoletne okraske, risali, barvali, izrezovali na temo zime in prihajajočih praznikov. Prisluhnili smo glasbenemu nastopu četrtošolke Ule, branju božičnih zgodb, kamišibaj pripovedki, reševali smo uganke, križanke, miselne zanke in labirinte, se pomerili v namiznih igrah, okrasili vrata učilnic in drevo v zunanji učilnici. Za zaključek veselega decembra smo si privoščili razredni kino.

Naj nas nese, kakor kaže nos.
Naj smo vsemu, kar godi se, kos.
Naj na poti vsak od nas spozna:
dobrega je vendar več kot zla.
(Anja Štefan)

SREČNO 2023!

NOVEMBER 2022

Pester dogajalni utrip novembrskih priprav na šolski sejem je bilo čutiti tudi v skupinah podaljšanega bivanja. Učenci so v popoldanskem času zavzeto sodelovali pri pripravi prazničnih izdelkov: dodelali in zaključili so že začeto, lotili pa so se tudi novih ustvarjalnih izzivov ter jih s pomočjo učiteljic uspešno pripeljali do konca.

November ni prizanašal z muhastim in mokrim vremenom, zato smo bili primorani večino časa preživeti v šolskih prostorih. Razgibali smo se v telovadnici – no, nekajkrat tudi na igrišču, zaplesali v razredih, se družili ob raznovrstnih igrah, ki smo jih izdelali sami, ter veliko brali in (po)ustvarjali. Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka so nas obiskale gospa knjižničarka in učenke, mlade knjižničarke, in z nami brale o nenavadni in pogumni kravici Olgi.

Najbolj radovedni in vedoželjni tretješolci so za en dan postali novinarji in ustvarili svoj časopis. Prepričali so se, da je tovrstno delo vse prej kot mala malica. 🙂

Sodelovali smo še v vseslovenski akciji Otroci za varnost v prometu; na martinovo so učenci sporočila in izdelke odnesli domov staršem in starim staršem.

OKTOBER 2022

Letošnji oktober je obračal svoje dneve v koledarju tako hitro, kot se redčijo barvite krošnje jesenskih dreves. Kako tudi ne, ko pa se je v predpočitniškem mesecu tudi v oddelkih podaljšanega bivanja toliko dogajalo!

V začetku oktobra smo se družno priključili praznovanju tedna otroka. Vsak dan je bila na vrsti nova dejavnost – vse od branja, (po)ustvarjanja, risank, iger do športnih aktivnosti. Narava jeseni ponuja kopico materialov in idej za ustvarjanje, zato so bili tudi naši izdelki odsev letnega časa. Nabrani listi, storži, kostanji, orehi, koruza … so bili pravi vir navdiha! Nastali so pisani ježki, kuštrava levja glava, ples razrednih listkov pa tudi dežnih kapljic, ki so jih v izobilju prinesli prvi dnevi oktobra.

Cel mesec smo se pripravljali tudi na kostanjev piknik: nabirali smo kostanj in naravne materiale za ustvarjanje, pripravljali vrečke za pečene priboljške, pilili točke nastopa in komaj čakali na 20. oktober. Bilo je lepo! Ela Kavazović iz 4. c je popoldne na šolskem igrišču povzela takole:

Dišalo je po kostanju

V četrtek, 20. 10. 2022, je v okolici šole slastno zadišalo. Učenci podaljšanega bivanja smo se zbrali na igrišču in imeli kostanjev piknik. Najprej smo plesali, potem pa izdelovali jesenska drevesa in se igrali z bučami, kostanji in orehi. Seveda smo jedli kostanj, ki sta nam ga spekla hišnika, čaj pa so skuhale kuharice. Všeč so mi bile gre z bučami in tudi izdelovanje jesenskih dreves. Čas je zelo hitro minil.

Več na: Kostanjevo popoldne podaljšanega bivanja

V drugi polovici meseca, ko smo bili z eno nogo že na počitnicah, je prišel čas za buče in duhce in čarovnice ter prav takšne zgodbe, bolj ali manj strašne. In seveda tudi čas za resen pogovor o pomenu in sporočilu prihajajočih praznikov. Izmenjali smo še ideje za preživljanje počitniških dni in odhiteli doživetjem krompirjevega tedna naproti. 🙂

SEPTEMBER 2022

Prvi mesec šolskega leta 2022/2023 je že za nami … 🙂

Tudi v oddelkih podaljšanega bivanja se je v tem času dogajalo veliko (novega): prvošolci so spoznali šolsko okolje in učitelje ter se spoprijateljili s sošolci, vsi ostali učenci pa so se uspešno navadili na novi popoldanski ritem šolskega dogajanja.

V okviru popoldanskih prostočasnih in ustvarjalnih dejavnosti smo veliko časa namenili bralnim dogodkom, h katerim nas je povabil nacionalni mesec skupnega branja (NMSB); pridružili smo se praznovanju mednarodnega dneva miru in evropskega dneva jezikov; z gibalnimi in športnimi aktivnostmi v telovadnici in na prostem smo obeležili dan slovenskega športa; spoznavali smo pomen sporočila in spodbud evropskega tedna mobilnosti ter z raznovrstnim ustvarjanjem pozdravili prihod jeseni.

Posebej veseli smo novih lego kock, ki nam lepšajo popoldanska druženja.

OPB 1
Učenci 1. razreda se zelo radi igrajo v kotičkih: nekateri z lutkami igre vlog, drugi z lego kockami, v bralnem kotičku prebirajo slikanice, rišejo …

OPB 2
S prvošolci smo brali pravljico Anje Štefan Medved in klobuk. Učenci so z zanimanjem poslušali zgodbo, nato pa so si naredili rdeče klobučke in jih okrasili z vodoravnimi, navpičnimi in poševnimi črtami. Naslednji dan so izdelali še medvedka.

OPB 3
V sklopu NMSB so učenci 2. in 4. razreda prebrali slikanico v verzih To je jesen. – Z učenci 2. a smo odšli na sprehod v gozd in nabrali jesensko listje, nato pa naredili pisane ježke.

OPB 4

OPB 6
Sodelovali smo pri obeležitvi mednarodnega dneva miru, ustvarjali golobe iz papirja, nekaj učenk pa je ob zvokih prijetne glasbe sestavilo plesno koreografijo za mir. – V okviru NMSB smo brali in pripovedovali pravljice in zgodbice ter spodbujali k branju in obisku šolske knjižnice. Učencem je bilo še posebej zanimivo prebiranje ugank, z veseljem so prisluhnili in sodelovali, ko so uganke zastavljali drug drugemu. S knjigo Ugibanica Ambroža Kvartiča so razgibali svoje sive celice in hkrati aktivno sodelovali pri branju.

Dostopnost