5. oktober – svetovni dan učiteljev

En otrok, en učitelj, ena knjiga, en svinčnik,

lahko spremenijo svet …

Znamenite besede Malale Jusafzaj, najmlajše dobitnice Nobelove nagrade in aktivistke za pravico do izobraževanja, so na današnji dan, ko praznujemo svetovni dan učiteljev, še posebej na mestu.

Besede ponujajo možnost, da se spomnimo in počastimo pomembno vlogo, ki jo imajo učitelji v naših življenjih. Učitelji so več kot le predavatelji, mentorji, vzorniki in voditelji.

Delo, ki ga opravljajo, je plemenito poslanstvo. Učencem stojijo ob strani in jim pomagajo na poti doseganja njihovih želja. S svojim pozitivnim in spodbudnim pristopom ustvarjajo učno okolje, kjer se učenci počutijo varne in sprejete. Posredno ali neposredno spodbujajo učence k dobrim medvrstniškim odnosom, k sodelovanju, medsebojni pomoči. Pomagajo jim razumeti njihova čustva, odkrivati njihova zanimanja in talente, spodbujajo radovednost in ustvarjalnost.

To  je dan, ki ponuja priložnost, da vam spoštovani kolegi in kolegice izrazim priznanje in hvaležnost za vašo ključno vlogo pri vzgoji in izobraževanju. Danes je Vaš dan, lepo ga praznujte!

Angelca Mohorič