DEVETOŠOLCI V DIAGNOSTIČNO ANALITSKEM CENTRU ELES

V sredo, 9. 10. 2024, so devetošolci v okviru drugega naravoslovnega dne obiskali Diagnostično analitski center v Beričevem, kjer so jim zaposleni v družbi ELES predstavili slovenski elektroenergetski sistem ter vlogo ELESA v njem.

Ogledali so si transformatorsko postajo Beričevo z daljnovodi različnih napetostnih nivojev, transformatorji in stikališči. Spoznali so poklic vzdrževalca ter opremo, povezano z njegovim delom. Pokazali so jim napredna orodja za analitiko, kot so umetna inteligenca, vizualizacija in strojno učenje; preizkusili so delovanje interaktivne mize ter praktično uporabnost multifunkcijskih očal, ki uporabniku omogočajo vstop v virtualno, izboljšano ali mešano resničnost. Seznanili so se z nalogami republiškega centra vodenja, kjer operaterji 24 ur na dan upravljajo in nadzirajo slovenski elektroenergetski sistem.

Devetošolci, ki jih v letošnjem šolskem letu čaka pomembna izbira nadaljnjega šolanja, so tako spoznali pester nabor različnih poklicev, ki vsakodnevno skrbijo za varen, zanesljiv in neprekinjen prenos električne energije.