Čudoviti svet glasbil: kulturni dan 6. razreda

V sredo, 11. marca 2015, smo šestošolci na kulturnem dnevu pobliže spoznali dve kulturni ustanovi v Ljubljani, Cankarjev dom in Slovensko filharmonijo, v Gallusovi dvorani pa obiskali koncert simfoničnega Orkestra Slovenske filharmonije Čudoviti svet glasbil.

Cankarjev dom nam je predstavil prijazen vodič, ki nas je popeljal po največjih dvoranah te veličastne kulturne ustanove. Spoznali smo največjo, Gallusovo dvorano z mogočnimi orglami, ki je bele barve in je zgrajena v obliki školjke, Linhartovo dvorano v modri barvi, ki se nahaja tik pod trezorji Nove ljubljanske banke, ter Štihovo dvorano, v kateri potekajo otroške predstave. Te tri dvorane so v barvi slovenske zastave. Na koncu smo obiskali še Kosovelovo dvorano. Osrednji dogodek dneva je bil koncert Čudoviti svet glasbil, ki ga je izvajal Orkester Slovenske filharmonije. Poslušali smo tri skladbe. V daljši skladbi Benjamina Brittna Vodič po orkestru za mlade so se nam v obliki variacij predstavila glasbila simfoničnega orkestra. V skladbi Nevihta ruskega skladatelja Čajkovskega smo poslušali, kako je orkester zvočno naslikal podobo nevihte. Na električno kitaro pa je ob bratovi spremljavi na violončelo zaigral mladi skladatelj Tobija Hudnik svojo skladbo Tari dari dam pam, nagrajenec Glasbene olimpijade 2014. Koncert je vseskozi zabavno povezoval Boštjan Gorenc Pižama, skupaj z njim pa smo v kanonu zapeli pesem Mojster Jaka. Slišati je bilo zelo mogočno.

Po koncertu smo odšli še v Slovensko filharmonijo, ki nam jo je predstavila vodička Mateja. Sedeli smo pod veliko sliko slovenskih skladateljev Saše Šantla. Imeli smo srečo, da so imeli člani komornega zbora Slovenske filharmonije ravno pevsko vajo, ki smo ji lahko za kratek čas prisluhnili.

Nato smo se vsi dobre volje in navdušeni odpravili nazaj v Šentvid.

Valeriia Kravachenko, 6. a