Devetošolci na Muljavi

V četrtek, 25. 5., smo devetošolci v Jurčičevem rojstnem kraju doživeli vsebinsko pester, poučen in dejaven kulturni dan.

Najprej smo si ogledali cerkev Marije vnebovzete z lepo ohranjenimi freskami in čudovitim baročnim oltarjem. V šolskem muzeju smo na lastni koži doživeli učno uro izpred več kot sto let. Spoznali smo, da je pouk včasih potekal precej drugače kot danes, tudi učne vsebine so bile popolnoma drugačne. Presenetili so nas strogost, zahtevnost in odločnost učiteljice, zato nam ni bilo težko spremljati pouka spoštljivo, mirno in zbrano. Z zanimanjem smo si ogledali bogato opremljeni učilnici iz preteklosti.

Osrednji del kulturnega dne smo preživeli na Jurčičevini. Spoznavali smo življenje in delo našega prvega romanopisca ter začutili, kako so preprosti ljudje živeli v njegovem času. Ogledali smo si pisateljevo rojstno hišo, stopili v skromno Krjavljevo bajtarsko kočo, si ogledali etnološko zbirko kmečkega orodja in pripomočkov. Na koncu smo strnili kulturni dan v treh delavnicah.