Dvodnevna planinska tura 17. – 18. 6. 2016

Stara Fužina–Vogar–Pršivec–Planina Viševnik–Planina Jezero–Planina Blato

Tudi v letošnjem šolskem letu je na šoli deloval planinski krožek, ki je potekal v sklopu projekta Zdrav življenjski slog. Največ zaslug za izpeljane planinske pohode imajo učiteljice Polona Lampret, Karla Oven, Mojca Mikolič, pa tudi ravnatelj Janez Peterlin, ki se je udeležil prav vseh pohodov.

V jeseni so izvedli planinski tabor v Planici, kjer so se seznanili z osnovami planinstva in opravili več pohodov v okolici. Odpravili so se do koče v Tamarju, si ogledali slap Nadiže, planiško velikanko ter se podali na pohod do Belopeških jezer v Italiji.

Preko celega šolskega leta so opravili še tri enodnevne pohode ter spoznavali našo prelepo Slovenijo. Še v jesenskem času so obiskali Slivnico ter spoznavali lepote Cerkniškega jezera. Opravili so zimski pohod na Zasavsko Sveto goro in si podrobno ogledali Vače nad Litijo. Pohod na Veliko planino je bil prav posebno in nepozabno doživetje.

Ob zaključku so si zastavili dvodnevno planinsko turo. V petek, 17. junija 2016, so se po pouku odpravili v Bohinj. Pohod so pričeli v Stari Fužini. Prvi dan so osvojili Vogar ter noč prespali v Kosijevem domu, ki se nahaja na 1050 metrov nadmorske višine. Od doma so se sprehodili še do razgledne točke, s katere se odpre prelep pogled na Bohinjsko jezero.

Po zgodnjem zajtrku so pot nadaljevali na goro Pršivec (1761 m). Pot po gozdu najprej ni bila zahtevna. Vendar pa se je okolica hitro spreminjala. Vzpon je postajal vse bolj strm, gozd pa vse redkejši. Nadaljnje vzpenjanje je ponujalo vse lepše razglede in ob koncu je bilo potrebno celo malo plezati.

Malica na vrhu je zelo prijala in že so nadaljevali sestop po drugi strani. Sprva strma in kamnita pot je postopoma postajala bolj prijetna, tudi gozd se je spet vse bolj gostil. Na nekaj mestih so jih presenetile še zaplate snega. V idiličnem okolju Planine Jezero so opravili zadnji daljši počitek in svoje potovanje zaključili na Planini Blato, kjer jih je pričakal avtobus.

Letošnjo planinsko popotovanje so zaključili s sladoledom v Stari Fužini in se s ponosnim pogledom ozrli na osvojeni vrh ter prehojeno pot.