In so šli … sončnemu dnevu naproti

V soboto, 18. novembra, se je osemintrideset planincev naše šole odpravilo v hladno jutro sončnemu dnevu naproti.

Izhodišče planinskega pohoda je bil Podgozd. Pot po gozdu je lepo urejena in večji del kar strma, ampak planinci so se ves čas zabavali, strumno hodili in vmes še kakšno zapeli. V zmernem tempu so se po dveh urah in pol povzpeli na razgleden vrh Sv. Peter na nadmorski višini 888 metrov.

Na vrhu so jih pričakali čudovito zavetišče, leseni stolp, ki se sedaj obnavlja, ostanki stare cerkve in ljubezenske klopi na tromeji občin Kočevje, Dolenjske Toplice in Žužemberk. Posebno vrednost temu vrhu daje razgled. S tega suhokranjskega Triglava je bil v sončni soboti odličen razgled proti zasneženim Kamniškim Alpam, Julijskim Alpam s pravim Triglavom, Karavankam, Kumu, Lisci in vsem lepim vasem, ki ležijo ob panoramskem vznožju.

Za dodano vrednost izletu se zahvaljujejo gostoljubnim oskrbnikom zavetišča, ki so jih pogostili s toplim čajem in jim v nekaj besedah pričarali znamenitosti vrha.

Planinci so pohod zaključili s sestopom v Lašče, kjer so vonjave pečenega odojka v želodcih spodbudile lakoto in željo po toplem kosilu za katerega verjamemo, da so poskrbeli njihovi starši.

Na planinskih poteh se bodo ponovno družili v zimskem času prihodnjega leta 2024.