Naravoslovni dan v Idriji za devetošolce

Učenci 9. razredov so v ponedeljek, 17. 10. 2022, v okviru naravoslovnega dne spoznavali naravno in kulturno dediščino Idrije. Pred tem so doma vsak zase pripravili kratke povzetke izbranih tem, ki so jih nato predstavili na terenu ter se s tem preizkusili v vlogi turističnih vodičev.

V Idriji  so najprej obiskali Antonijev rov, drugi največji rudnik živega srebra na svetu, kjer so iz prve roke slišali o težkem življenju rudarjev. Sledila je ročna demonstracija priprave slovitih idrijskih žlikrofov, kjer so spoznali recept in postopek njihove priprave, seveda pa so jih lahko tudi poskusili. Potem so se prijetno siti odpravili na kratek sprehod po Idriji z ogledom najbolj prepoznavnih mestnih objektov, npr. Meščanskega čebelnjaka, Magazina, Rudniškega gledališča …

Nato so se z avtobusom odpeljali še do Divjega jezera. Tam so se, razdeljeni v štiri skupine, lotili aktivnega terenskega dela. Natančno so prebirali besedila na informacijskih tablah, se orientirali s kompasom, merili temperaturo vode in zraka ter pH vode, iskali vzorce kamnin in jih analizirali, merili naklon in računali hitrost vodnega toka, in drugo.

Naravoslovni dan je bil zelo pester; učenci so bili ves čas aktivno vključeni v dogajanje, saj so reševali naloge na delovnih listih. Glave so si napolnili s številnimi novimi informacijami ter se domov vrnili prijetno utrujeni.