ND Mikroskopiranje

V petek, 28. 5. 2021, je za učence 9. razreda potekal zadnji naravoslovni dan v tem šolskem letu. Vključili smo se v projekt KONS: Platformo za sodobno raziskovalno umetnost. Obiskali so nas izvajalci z RAMPA Lab, izobraževalno-raziskovalnega centra, ki deluje pod okriljem Zavoda Kersnikova. Tam se srečujejo ljudje, ki jih druži potreba po ustvarjanju in zanimanje za tehnologije.

Devetošolcem so najprej predstavili svoje zanimivo delo. Nato so se v triurni delavnici učenci lahko sami preizkusili v eksperimentiranju s tehnologijo: razstavili so spletne kamere in iz njih po načelih »naredi si sam« in »naredimo skupaj« izdelali mikroskope. Le-te so povezali z računalnikom in z njegovo pomočjo opazovali različne preparate.

Učenci so bili nad delom navdušeni, saj so povsem sami spajkali, rezali in vijačili, na koncu pa v rokah držali vsak svoj delujoč mikroskop. Seveda so ga lahko odnesli tudi s seboj in doma nadaljevali z raziskovanjem mikroorganizmov. Tovrstne delavnice so za učence odličen način spoznavanja znanosti, umetnosti, eksperimentiranja, tehnologij ter urjenja v ročnih spretnostih.