Ob Dnevu Zemlje – 22. april

S pomladjo, ki jo po dolgi zimi nekateri že prav nestrpno pričakujemo, se na koledarju zvrsti kar nekaj pomladnih praznikov. Eden izmed njih je tudi 22. april – DAN ZEMLJE. Z razstavo, ki smo jo pri Spoznavanju okolja postavili v avli Podružnične šole v Temenici, smo tudi mi obeležili ta dan. Dan, ko praznujejo vse rastline in živali; kopenske, vodne, zračne, tiste v živalskem vrtu ali po naših domovih. Ker je skrb za naš planet, ki počasi izginja, kot napovedujejo različnih raziskovalci, znanstveniki in okoljevarstveniki naša vsakdanja skrb, smo dejavnostim, vezanim na ozaveščanje odnosa do planeta in vseh njenih prebivalcev, namenili kar cel mesec april. Seveda pa se spoštljivemu in prijaznemu načinu do našega okolja in vsem živim bitjem, posvečamo vsak dan skozi vse leto.

Pri SPO smo pripravili zdrav napitek, ki je poleg sadja vseboval tudi različna zelišča iz našega okolja in vrtov. Kopriva, meta, melisa, peteršilj, zelena in različne začimbe (cimet, klinčki, kurkuma, ingver, rožičeva moka) so se znašla v naši učilnici in vseh nismo vsi prepoznali, niti po vonji niti po okusu.

Potem smo pripravili zeleni kotiček v razredu, kjer smo več tednov opazovali in spremljali rast in razvoj rastlin. Nekatera so vzklila iz semen, druga zrasla iz sadik, ki smo jih prinesli od doma. Spremljali smo jih v različnih pogojih; na svetlobi in v temi, na hladnem in pri ustrezni temperaturi. Nekatera smo zalivali, druga pustili za nekaj časa brez vode. Vsak dan smo z zanimanjem spremljali, kaj se dogaja v naših lončkih in nad spremembami smo bili navdušeni.

Pred velikonočnimi prazniki pa smo pri LUM izdelali še preprosto darilo – »mobile«. Uporabili smo le das maso, dve tempera barvi in veliko naše domišljije. Tudi darila kot so doma izdelane igrače ali pripravljeno pecivo so lahko zanimivo presenečenje, s katerimi izkažemo spoštovanje do naših bližnjih. Pri tem pa poskrbimo še za naš planet, da ga čim manj obremenjujemo in onesnažujemo z različnimi stvarmi.