Osvojili smo dva vrhova Bohorja

Planinska skupina se je 13. decembra 2014 odpravila na Bohor. Izhodišče je bila planinska koča na Bohorju, kjer nas je že pričakalo nekaj snega in veter. Najprej smo se odpravili na ogled naravnega okna, nato pa se podali na iskanje partizanske bolnišnice v Travnem lazu. Ugotovili smo, da je precej  dobro skrita, a žal za sovražnike v vojni ni bila. Hitro so jo odkrili ter uničili. Bolnišnica je obratovala samo nekaj mesecev. Ogledali smo si njeno notranjost ter se podali za iskanjem geocache točke, ki je bila skrita v notranjosti. Geocaching je v Sloveniji vedno bolj priljubljen. Gre za neke vrste iskanje zakladov, ki jih nastavi lahko kdorkoli izmed nas. Zelo aktiven je slovenski Geocaching klub (na njihovi spletni strani si lahko preberete kaj več o njihovih dejavnostih). Našli smo torej »zaklad«, zabeležili naše odkritje ter naslednjim iskalcem nastavili posladek. Sledil je vzpon na najvišji vrh Bohorskega pogorja, Veliki Javornik (1023 m nmv).  Na vrhu nas je pričakal sneg in razvnelo se je otroško navdušenje.  Iz snežaka je na koncu nastala pujsa Pepa, kateri se je pridružil še mlajši bratec Jure. Skratka, zabave ni manjkalo. Sledil je sestop ter kratek vzpon na drugi vrh, Veliki Koprivnik (984 m nmv).  Ker je Bohor znan po vodah in slapovih, smo na poti videli kar nekaj velikih luž, ki pa so na naše presenečenje zdržale tudi našo težo (bile so zamrznjene).  Nekateri med nami so si dali kar nekaj dela s prebijanjem ledu s pomočjo palic. Vsi vemo, da je narava najboljša igralnica za otroke, če jim le ponudimo možnost za igro v njej.

Zaključili smo veliko »klobaso« s povratkom na kočo, kjer smo se pogreli, igrali ter se prijetno utrujeni odpravili proti domu.

Za nami je drugi izlet planinskega krožka. V upanju, da se na prihodnjem izletu ponovno družimo na snegu, vas lepo pozdravljam in vam želim lepe praznike,

Bojana Iljaž, mentorica planinske dejavnosti