Planinci zaključili po planinsko!

Na naši šoli se je izoblikovala krasna skupina zagretih mladih planincev. Med njimi je tudi nekaj prvošolcev, ki prav tako že pogumno stopajo po planinskih poteh.

V jeseni smo našo zagnanost izkazali s hitrim pobegom v hribe in prehiteli epidemijo, ki nam je kasnejše druženje preprečila. Tako je našemu planinskemu druženju sledilo daljše zatišje, a kakor hitro se je pokazala možnost, smo le-to prekinili. Tako smo se v soboto, 12. junija, v velikem pričakovanju zbrali v Višnji Gori ter se podali po poti, ki jo je naš romanopisec Josip Jurčič prehodil sleherni dan. Ogledali smo si tudi obeležje kranjski sivki, nato pa se povzpeli mimo razvalin Starega gradu do Polževega. Najvišja točka našega pohoda je bila pri cerkvi Sv. Duha na nadmorski višini 630 metrov. Z velikim veseljem so nas tudi na tej poti spremljali vodniki Planinskega društva Polž Višnja Gora. Slednji pot redno vzdržujejo, urejajo ter jo posodabljajo. Tako smo na učni poti sledili zapisom, ki so nam bili dosegljivi na posameznih informativnih tablah. Stopali smo po pokrajini, ki jo je književni junak Lovro Kvas občudujoče opisal v Desetem bratu, ter si predstavljali grad Slemenice na poraščenem gričku. Cilj pohoda je bila Jurčičeva domačija na Muljavi, eden redkih muzejev na prostem pri nas. Tam so nas gostoljubno sprejeli, nam predvajali kratko predstavitev Jurčičevega življenja ter nas nasmejali s Krjavljevimi zgodbami. Za ta prečudovit zaključek, ki je sklenil rdečo nit celotnega pohoda, se jim na tem mestu še enkrat iskreno zahvaljujemo. Seveda pa smo si po teh nasmejanih minutah lahko ogledali še kočo, v kateri je bival nenavadni junak Krjavelj.

Več kot očitno je, da sta bila naša letošnja izleta literarno obarvana, a še zmeraj planinska. Zavedajmo se, da je pohodništvo najstarejša oblika rekreacije in ponuja spoznavanje kulturnih in naravnih vrednot, krepi socialne vezi, nudi estetska doživetja krajine in nas srečuje s pristno arhitekturo. Vrača nas h koreninam.

Na planinskih podvigih v času poletnih počitnic vam želiva krasne razglede, nepozabna doživetja ter varen korak. Veseliva se našega ponovnega druženja v prihodnjem šolskem letu.

Učiteljici Bojana Iljaž in Polona Lampret