Potujoča muzika

V soboto, 16. decembra, se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani ob 18. uri odvil koncert združenih izbranih mladinskih zborov Slovenije v počastitev Svetovnega dne zborovske glasbe, ki nosi ime Potujoča muzika (izobraževalni projekt Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti). Gre za bienalno prireditev, ki poteka od leta 2011 in na enem mestu zbere vrhunske slovenske mladinske zbore, hkrati pa spodbuja slovenske skladatelje, da za zbore napišejo izvirne skladbe. Letos sta za to priložnost nastali skladbi Novoletni ples Tadeje Vulc in Naj živi hrup Tineta Beca, ki sta bili na koncertu krstno izvedeni. Na dogodku se je predstavilo 15 mladinskih zborov, v katerih je pelo približno 500 pevcev. Pevskega dogodka se je ponosno udeležil tudi MPZ OŠ Ferda Vesela, pod vodstvom zborovodkinje Simone Zvonar.

Izbor skladb je bil tokrat tematsko povezan v tri sklope: pevci so z glasbo potovali po domovini, nato k različnim oddaljenim kulturam, za konec pa v praznični božično-novoletni čas. Hkrati so se z izborom spomnili več obletnic: 110-letnice rojstva Marjana Kozine, 100-letnice smrti Frana Gerbiča, 70-letnice rojstva Tomaža Habeta, 50-letnice rojstva Damijana Močnika, 40-letnice smrti Marjana Vodopivca in Alojzija Mava ter 150-let od nastanka skladbe Na lepi modri Donavi, ki je bila prvič v Sloveniji predstavljena v slovenskem prevodu in različici za mladinski zbor.

In kako smo ta praznik petja doživele pevke?

Polne energije in pričakovanja smo se v soboto, 16. decembra, odpravile v Ljubljano. Pevski zbori smo se zbrali na OŠ Majde Vrhovnik, kjer so nas lepo sprejeli in pospremili v razred, kjer smo si ogreli glasilke. Po kratkem upevanju v razredu smo odšli na dolgo, naporno, a zabavno vajo v Cankarjev dom. Tam smo vadili pod vodstvom zborovodij Damijana Močnika, Tadeje Vulc in Jasne Drobne. Del našega nastopa (tako na vaji kot tudi na koncertu) nas je spremljal Godalni orkester Zavoda sv. Stanislava iz Ljubljane. Po končani vaji smo odšli na kosilo, ob 16. uri pa smo pričeli z generalko. Dobili smo še zadnje napotke pred koncertom. Prišel je čas našega nastopa in pevci smo bili v zaodrju že pripravljeni. Ko smo stopili na oder, smo že začutili navdušenost celotne publike. In takrat je šlo zares! Začeli smo s sklopom Kekčevih in Mojčinih skladb in nadaljevali s skladbami drugih kultur – nad njimi so bili poslušalci res navdušeni. Praznično razpoloženje pa smo pričarali z znanimi božičnimi skladbami. Zadnji del nastopa smo slovesno zaključili s krstno izvedbo Na lepi modri Donavi, ki je bila prvič izvedena v slovenskem prevodu. Ravno ta skladba je poslušalce najbolj navdušila. Naše trdo delo zadnjih mesecev na urah pevskih vaj je bilo nagrajeno s stoječimi ovacijami. Iz občinstva so v nas zrle ponosne in ganjene oči naših staršev, sorodnikov in prijateljev.

Na koncu lahko rečemo, da je bil dan naporen, vendar neponovljiv, saj smo vsi pridobili neprecenljive izkušnje, ki bodo obogatile naše življenje.

Pevke MPZ

Posnetek koncerta: