Pred koncem šolskega leta še na obisk v Moravče

Skupinica učencev, ki je v letošnjem šolskem letu obiskovala izbirni predmet nemščina, se je pred koncem šolskega leta odpravila na prav poseben obisk k učencem na Osnovno šolo Jurija Vege Moravče. Celo šolsko leto so si namreč naši učenci v okviru projektu dopisovanje v nemščini dopisovali z moravškimi učenci. Izmenjali so si kar nekaj pisem in o dopisovalcih izvedeli veliko zanimivega. Proti koncu šolskega leta so že komaj čakali, da svoje pisemske prijatelje spoznajo še v živo. Srečanje z njimi je bilo tako organizirano v torek, 18. 6. 2024.

Zjutraj smo se zbrali pred šolo in se s šolskim kombijem odpeljali novim dogodivščinam naproti. Že na poti je kazalo, da bo vse potekalo kot po maslu, saj na cesti kljub jutranji uri ni bilo gneče. Nekaj minut čez 8. uro smo pred moravško šolo izstopili iz kombija in pred vhodom v šolo zagledali učence, polne pričakovanja. Veselo so nam mahali in nas vabili bližje vhodu. Pred šolo nas je poleg učencev in njihove učiteljice, prof. nemščine in geografije Tadeje Ocepek, prijazno nagovorila še ravnateljica OŠ Jurija Vege Moravče, gospa Suzana Cvirn Guček. Izrazila je zadovoljstvo ob sodelovanju naših in njihovih učencev ter nam zaželela lepo skupno dopoldne. Učenci in njihova učiteljica Tadeja so nas popeljali v učilnico, kjer so nam pripravili pravo pogostitev, posladkali smo se s sadnimi nabodali in si žejo pogasili s svežo bezgovo limonado. Moravški učenci so se nam na kratko predstavili, seveda v nemščini, naši pa so morali predstavitvam natančno prisluhniti in prepoznati svojega pisemskega prijatelja. Ker so iz pisem izvedeli že kar nekaj o družinah, hobijih in najljubših stvareh učencev, naloga ni bila pretežka. Sledilo je še nekaj spoznavnih iger v nemščini, da smo prebili led in da je komunikacija med učenci lažje stekla. Moravški učenci so nas popeljali tudi po njihovi prenovljeni oz. dograjeni šoli in nam jo ponosno razkazali. Presenečni smo bili nad velikostjo šole in navdušeni nad garderobnimi omaricami. Gostelji so poskrbeli tudi za malico, med glavnim odmorom smo se skupaj usedli v njihovi jedilnici in pomalicali. Potrebovali smo energijo za naslednjo dejavnost, za lov na zaklad po Moravčah. Vsi skupaj smo se s pomočjo zemljevida, na katerem so bile označene postaje, odpravili na sprehod po kraju, poiskali postaje in tam odgovarjali na vprašanja v nemščini. Ko smo uspešno prispeli na cilj, so bili učenci nagrajeni s sladoledom. V parku, v prijetni senci, smo se za spomin fotografirali in si izmenjali kontakte, da z novimi prijatelji lahko ostanemo v stiku tudi med poletnimi počitnicami oz. da s povezovanjem nadaljujejmo tudi v naslednjem šolskem letu. Polni novih vtisov in poznanstev smo se odpravili nazaj proti naši šentviški šoli.

Nekaj utrinkov o prijetno preživetem dnevu sta strnili tudi učenki Lara in Zala.

Es hat mir sehr gut gefallen, alle dort sind sehr nett. Die Aufgaben und Spiele, die wir gespielt haben, haben Spaß gemacht, ebenso wie die Schatzsuche und das Eisessen. Das Essen, das sie für uns zubereitet haben, war sehr lecker. Als wir nach Hause fuhren, waren wir sehr müde, hatten aber viele schöne Erinnerungen.

Es war ein toller Tag und ich bin froh, dass wir uns kennengelernt haben. Ich würde mich gerne öfter treffen.