ŠVN 8 – CŠOD Soča

Ferdovci ob Soči, prvič

Za osmošolci je prvi dan šole v naravi v CŠOD Soča v Tolminu. Že med potjo smo uživali ob lepotah soške doline. Ustavili smo se v kobariškem muzeju prve svetovne vojne, kjer smo začutili grozote in nesmiselnost tega dela zgodovine. Razmigali smo se in pokukali v skriti biser, slap Kozjak. Danes smo spoznali še nekaj – v tem domu zares izvrstno kuhajo.

Ferdovci ob Soči – drugo javljanje

Sporočamo, da vse poteka po načrtu: orientacijski pohod, plezanje, športni turnir … pozabili nismo niti na tekmovanja iz znanja. Popoldne nas čaka še vožnja s skiroji, lokostrelstvo in spoznavanje živali v domu. Pripravljamo  tudi nekaj presenečenj! Vsega vam še ne moremo izdati. Vreme je krasno, kar lahko vidite na fotografijah – tudi imamo se krasno.

Ferdovci ob Soči  – drugi dan drugič

Toliko se nam je dogajalo, da se moramo ponovno oglasiti. Ena skupina se je podala na skiroje, učenci so se preizkusili na poligonu in hitrostni tekmi, streljanju z lokom in nadaljevali namiznoteniški turnir. Druga skupina je popoldne preživela ob naravoslovnih vsebinah. Od blizu smo spoznali hišnega prebivalca, kačo Marka, ter druge živali, ter obiskali čudovito kostnico nemških vojakov v bližini. Skupina učencev je sodelovala še na šolskem tekmovanju iz znanja zgodovine, zvečer pa smo se tekmovalnega duha pošteno razgreli ob družabnih igrah.

Ferdovci ob Soči – tretji dan

Jutranje vstajanje, higiena, pospravljanje sob, jutranji sestanek. Zajtrk. Sledilo je pet ur pouka na naravoslovno učni poti Kozlov rob. Delček tistega, kar smo spoznavali, lahko vidite na fotografijah. Kosilo. Popoldanske aktivnosti: šport (lokostrelstvo in skiro) ter ogled Tolminskega muzeja. Sledi večerja … Saj res, danes je 5. december!

Ferdovci ob Soči – tretja noč

Sredin večer se je začel s skrivnostnim presenečenjem … Nestrpno smo čakali pred zaprtimi vrati učilnice. V notranjosti nas je pričakal – pravi kino! S sladkim Miklavževim paketkom na stolu in suhim sadjem za prigrizek. Seveda niso manjkale niti kokice. Po uvodni pripovedi o Miklavžu smo se vsi zatopili v zgodbo filma Čudo, nekateri pa še v dolg pogovor po njem.

Zjutraj pa … Darila pred vrati! Dobri mož je obiskal prav vse. Očitno smo bili VSI dovolj pridni.

Ferdovci ob Soči – četrti dan

Dan se je začel prijetno, saj smo se razveselili Miklavževih presenečenj. Nekateri so napeli možgane na šolskem tekmovanju iz astronomije. Po orientacijskem pohodu, plezanju, obisku Tolminskega muzeja za eno skupino in naravoslovnih vsebinah za drugo smo se okrepčali s slastno pico in se začeli pripravljati na vrhunec šole v naravi. Za uvodno napetost so poskrbeli finalni namiznoteniški tekmi in tekmovanje papirnatih letal. Podelili smo zaslužene nagrade in priznanja, se izkazali z ustvarjalnostjo ob Gregorčičevih verzih, večer pa zaključili s plesnim žurom. Škoda, da bomo jutri že krenili proti domu …

Ferdovci ob Soči – peti dan

Naš tolminski teden se žal izteka. Okusen zajtrk, urejanje sob, pakiranje opreme … Navdušenje ob lepotah Tolminskih korit.

V preteklih dneh smo ferdovci odkrivali Tolminsko, stkali še močnejše prijateljske vezi, se vzpodbujali in premagovali same sebe. Zmogli smo brez trgovine in mobitelov J

Fotografije in spomini bodo ostali z nami. Le kakšni izzivi nas še čakajo?

Pojasnilo in opravičilo obiskovalcem strani oziroma
ogledovalcem prispevka Ferdovci na Soči:
poročila in slike bi radi najhitreje pokazali. Prispevek oz. slike še niso kronološko povsem urejene. Hvala za razumevanje.