Tabor prostovoljcev v Fiesi

Na naši šoli smo pred osmimi leti začeli izvajati projekt Tutorstvo, kjer so si učenci med seboj pomagali predvsem pri šolskem učenju. Ker pa so želeli delovati tudi na drugih področjih, smo začeli projekt širiti in ga preimenovali v projekt Tutorstvo in prostovoljstvo.

Prostovoljci smo aktivni na številnih področjih; srečujemo se s starostniki v CZBO-ju, organiziramo zbiralne akcije, pomagamo pri krvodajalskih akcijah, obiskujemo učence s posebnimi potrebami, z veseljem tudi pomagamo hišniku in ostalim delavcem šole. Naše prostovoljce vsako leto z veseljem nagradimo s prednovoletno zabavo ter posebnim zaključkom ob koncu šolskega leta.

Letošnje šolsko leto pa je za nas zelo posebno, saj smo izpeljali prvi tabor prostovoljcev, ki se ga je udeležilo 22 učencev. Od 27. do 29. 9. 2019 smo uživali v CŠOD Breženka v Fiesi.

Špela Lampret in Anika Sreš sta povzeli dogajanje na taboru.

1. dan:

V petek ob 13.00 smo se na šolski avtobusni postaji zbrali prostovoljci in se veselo odpravili na tabor v Fieso. Na poti v CŠOD smo obiskali živali v zavetišču Marjetica v Sv. Antonu ter jim predali hrano, igrače, posodice in druge stvari, ki smo jih v tednu pred odhodom zbrali zanje. Poleg božanja muck smo se najbolj razveselili sprehoda s psi. Po končanem obisku smo se odpeljali proti Fiesi, kjer smo se nastanili po sobah, pojedli večerjo ter se odpravili na obalo. Najbolj pogumni smo zaplavali v morju, ostali pa so si ogledali okolico ter nabrali tudi nekaj školjk in polžev.

Po kopanju smo se vrnili v sobe, se preoblekli ter odšli v učilnico, kjer smo ustvarjali za otroke iz Afrike. Najbolj športno razpoloženi pa smo si z učiteljico Nino ogledali odbojkarsko tekmo med Srbi in Francozi.

Ob 22.00 smo polni lepih vtisov poskušali zaspati.

2. dan:

V soboto smo vstali ob 7.00 in odšli na jutranjo telovadbo na obalo. Sledil je zajtrk, potem pa smo nadaljevali z ustvarjanjem iger za afriške otroke. Najbolj ustvarjalni so že začeli izdelovati tudi angelčke za starostnike. Po kosilu smo se odpravili na pohod do razgledne točke. Spotoma smo poskrbeli še za čisto okolje, saj smo nabrali dve vreči smeti. Pohod smo zaključili s plavanjem v morju ter sladkanjem s sladoledom. Spet smo na obali nabrali material (morske živali in rastline) in ga s pomočjo učiteljice Sabine tudi poimenovali.

Ob 17.00 pa smo komaj čakali prihod dveh prostovoljk iz društva Tačke pomagačke, ki sta s seboj pripeljali svoja terapevtska psa ter nam skupaj pokazali kar nekaj pasjih trikov. Sledila sta večerja in nočni pohod v Piran. Ob 22.00 smo utrujeni zaspali.

3. dan:

Tudi v nedeljo smo se zbudili ob 7.00 in odšli na jutranjo telovadbo na obalo. Po zajtrku smo še dokončali naše ustvarjanje ter se nato odpravili na plažo. Naužili smo se sončnih žarkov in zaplavali v morju. V nadaljevanju dopoldneva smo si naredili prijeten zaključek ter se po kosilu z avtobusom odpravili proti domu.

Nekaj vtisov, ki so jih zbrali prostovoljci, udeleženci tabora:

Ta tabor mi je bil zelo všeč, ker se je veliko dogajalo. Upam, da bo naslednje leto tudi kakšen zanimiv tabor, kot je ta. Všeč mi je bilo, da so prišle Tačke pomagačke, ko smo šli na sprehod v Piran in ko smo se šli kopat.

Liza Zorko, 8. a

Bilo mi je zelo všeč, ker smo se veliko ukvarjali z živalmi, ker smo imeli kar nekaj prostega časa, všeč so mi bili jutranja telovadba, učiteljici in kopanje. Priporočam, da bi bil tabor še naslednje leto.

Špela Lampret, 7. a

Kaj mi je bilo všeč? Vse, nič ne bi spremenila niti dodala, saj sem se imela perfektno, uživala sem v vsakem trenutku. Želim, da bi se tabor kdaj ponovil, saj sem neizmerno uživala.

Aleksea Dimec, 8. a

Všeč mi je bilo, da smo imeli jutranjo telovadbo, da smo na obali tudi raziskovali in imeli možnost kopanja v morju. Všeč mi je bilo, ko smo šli zvečer v Piran in smo bili prosti. Naslednjič, ko bi organizirali tabor, bi dodala samo še nekaj več dni.

Kaja Kastelic, 8. a

nekaj utrinkov zbranih v predstavitvi (pptx)