Teden slovenske hrane v bolnišnični šoli

V okviru Tedna slovenske hrane smo v bolnišnični šoli za učence razredne stopnje pripravili pester program aktivnosti, s katerim smo učence ozaveščali o pomenu lokalne in tradicionalne prehrane ter ohranjanju slovenskih prehranskih običajev. Od ponedeljka 11. novembra do petka 15. novembra 2024 smo poseben poudarek namenjali petim osnovnim živilom, značilnim za tradicionalni slovenski  zajtrk: kruh, mleko, maslo, jabolko ali drugo slovensko sadje in med. Učenci so sodelovali v različnih ustvarjalnih, poučnih in zabavnih dejavnostih.

Za uvod smo prebrali pravljico “Kruh – darilo reke Drave”, ki je učence navdušila z zgodbo o pomenu kruha in njegovega nastanka. Na to temo so se likovno izražali, spoznavali in zapisovali različne pregovore o kruhu in razmišljali o njihovem pomenu v vsakdanjem življenju. Učenci so se preizkusili v reševanju in zastavljanju ugank na temo kruha, mleka in drugih živil. Ob branju pesmi “Pesem o kruhu” Vide Brest in “Mleko” Andreja Rozmana Roze, so učenci raziskovali, kako se hrana povezuje z literaturo.

Med praktičnimi dejavnostmi smo izdelali plakat o Tednu slovenske hrane, pri čemer so učenci zapisali pomembna sporočila o zdravi prehrani in lokalni pridelavi.

Ena od najbolj zanimivih dejavnosti je bilo risanje stripov o Slovenskem zajtrku, kjer so učenci skozi zabavne zgodbe prikazali pomen zdrave prehrane. Učenci so se preizkusili tudi v izdelovanju masla in peki žemljic, kar jih je navdušilo in jim omogočilo, da so spoznali proces nastajanja teh pomembnih živil.

Posebno pozornost smo namenili spoznavanju novih pojmov, povezanih s hrano, kot je npr. trnič, tradicionalni sir z Velike planine. Učenci so z veseljem raziskovali bogastvo slovenske kulinarične dediščine.

Ogledali smo si tudi oddajo “Tradicionalni slovenski zajtrk s Katjo in Klemnom”, ki je učence spodbudila k razmisleku o pomenu zdravega zajtrka.

Vse izdelke smo razstavili v preddverju bolnišnične šole.

Zaključek tedna smo obeležili s pogrinjki za zdrav slovenski zajtrk, ki smo jih predstavili na razstavi.

Učenci v bolnišnični šoli so imeli ves teden priložnost za pridobivanje novega znanja, razvijanje ustvarjalnosti in poglabljanje zavedanja o pomenu zdrave prehrane ter spoštovanju slovenske kulturne dediščine.