Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani

Vzgoja za zdravje in zobozdravstvena vzgoja sta aktivna procesa učenja za boljše zdravje in zmanjšanje neenakosti v zdravju otrok in mladostnikov. V sklopu zobozdravstvene vzgoje poteka tudi Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani  in je med slovenskimi osnovnošolci že dobro utečen preventivno naravnan program. Program podpirajo Ministrstvo za zdravje, Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva in Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje.

Na Osnovni šoli Ferda Vesela so tekmovali učenci od  1. do 5. razreda. Enkrat mesečno je bila izvedena kontrola čistosti njihovih zob. Dejavnosti sta izvajali medicinski sestri ZD Ivančna Gorica Bernarda Horvat in Beti Jurkovič Logar.

Z omenjeno akcijo spodbujajmo učence k rednemu umivanju zob in jih preventivno vzgajamo, da razvijejo odnos in odgovornost do lastnega zdravja. Vsi si želimo, da bi bili s skupnimi močmi bolj uspešni pri osveščanju otrok in njihovih staršev, kako zelo pomembni so zdravi zobje za zdravje našega celotnega organizma.

Učenci so spoznavali, kako pomembno je čiščenje zob. Ponovili so tudi pravilno držo ščetke in natančno čiščenje oz. ščetkanje zob. Čistočo zob so preverili s pomočjo vijolične tabletke, to je testna tabletka, ki dvobarvno razkriva zobne obloge. Učenci so se trudili za lep in zdrav nasmeh ter pridno zbirali točke.

Letos so rezultati zbrani samo do marca oz. do razglasitve epidemije zaradi COVID 19. Upamo in verjamemo, da se ni zaradi tega poslabšala ustna higiena učencev in da jo bomo v novem šolskem letu s skupnimi močmi še izboljšali.

Zmagovalca letošnjega tekmovanja, ki si zaslužita pohvalo za najbolj čiste zobe, sta 4. a-razred na matični šoli in 2. razred na PŠ Temenica. Nagrada so seveda čisti in zdravi zobje ter praktična nagrada – zobna pasta. Zaključna prireditev pa je žal letos zaradi nastale situacije odpadla.

Vsem učencem za lep uspeh iskreno čestitamo ter jim želimo, da bi še naprej tako redno in zavzeto skrbeli za svoje zobe.