ZAKLJUČEK GEOGRAFSKEGA TEDNA

Zadnji teden pred prvomajskimi počitnicami, od 22. do 26. aprila 2024, je potekal tradicionalni geografski teden v organizaciji učiteljice geografije Nejke Omahen Šikonja.

Teden se je začel z obeležitvijo dneva Zemlje v obliki velike vodne kapljice, s katero so učenci pod mentorstvom učiteljice Jelke Rojec želeli opomniti na pomembnost ohranjanja vodnih virov.

Letošnja osrednja tema je bilo popotovanje po celinah. Šestošolci so pripravili pestro razstavo o naravnih lepotah vseh kontinentov. Vsi učenci šole so si jo tekom tedna lahko ogledali, prebirali zanimive informacije ter ob koncu rešili geografski kviz. Bolj radovedni pa so lahko več o lepotah sveta prebrali v šolski knjižnici. Aktivnosti so še dodatno popestrili kuharji v šolski kuhinji s popotniškim jedilnikom: učenci so tekom tedna pri kosilu lahko poskusili mehiški chili con carne, ameriški mac & cheese, ukrajinski boršč ter piščanca po baskovsko.

V sredo so tri učenke predstavile svoja popotovanja. Živa Miklič iz 8. a je obiskala Maldive; poslušalce je najbolj navdušila njena razlaga in posnetki s potapljanja med raznovrstnimi morskimi bitji Indijskega oceana. Aneja Stopar Pajek iz 8. a se je odpravila na Mallorco, enega od otokov španskih Balearov. Presenetile so nas njegove naravne in kulturne lepote. Julia Flajnik iz 6. b pa nam je predstavila Japonsko ter doživeto razložila marsikatero posebnost dežele vzhajajočega sonca.

V četrtek se je odvil vrhunec tedna, geografsko tekmovanje. Udeležilo se ga je šestnajst učencev, ki so se s pomočjo kviza v aplikaciji Kahoot pomerili v poznavanju zastav držav sveta. V prvem krogu so morali prepoznati 50 držav, v finalnem krogu, v katerega so se uvrstili najboljši, pa še 30. Boj je bil napet in tekmovalci zelo izenačeni. Na koncu sta morala Dominik Sreš iz 7. b (2. mesto) ter Katarina Moškrič iz 6. b (3. mesto) priznati premoč Mirjam Dremelj iz 6. a.

V petek je bil pred zaključkom geografskega tedna na vrsti še nagradni žreb. Izmed vseh učencev, ki so pravilno odgovorili na vprašanja iz geografskega kviza, je bila na razredni stopnji srečna izžrebanka Pina Maučec iz 4. a, na predmetni stopnji pa Anamarija Kastelic iz 6. a.

Vsem radovednežem, ki radi odkrivajo nove kotičke sveta, želimo čim več zanimivih popotovanj, vsi skupaj pa se vidimo naslednje leto!