Žeblji, glasba in slikanje

V četrtek, 4. aprila 2024, so imeli učenci 3. razreda 3. tehniški dan, ki so ga izvedli v muzeju v Železnikih in v Sorici, v rojstni hiši slikarja Ivana Groharja.

Izpred šole so se odpeljali ob 7.30 in ob 9. uri prispeli v Železnike. V tamkajšnjem muzeju so se učenci razdelili v dve skupini in pričeli z vodenim ogledom. Ogledali so si zbirke železarstva, lesarstva in čipkarstva. Učenci so bili nad gibajočimi se maketami navdušeni. Z zanimanjem so si ogledali tudi ostale manjše zbirke in seveda plavž.

Ob deseti uri so se odpeljali na Groharjevo domačijo v Sorici. Tam jih je prijazno sprejel g. Gašper Kačar in jih povabil v hišo. Učenci so pomalicali, nato pa se odpravili v glasbeni atelje.

Spoznali so različna tolkala in načine igranja na njih. Naučili so se različne ritmične spremljave ter pripravili glasbeno točko. Učitelj Gašper je igral na harmoniko, učenci pa so ga ustrezno spremljali. Pripravili so samostojni koncert! 

Nato so odšli v slikarski atelje, kjer so spoznali življenje in delo Ivana Groharja. Spoznali so tudi tehniko senčenja risbe, ki so jo preizkusili z risanjem portreta. Nastala so zelo dobra dela.

Učenci so si nato v galeriji ogledali še reprodukcije slik Ivana Groharja ter predmete etnografske zbirke, ki so razstavljeni po celotni hiši.

Po krajšem poobedku in sprostitvenih minutah so se odpravili proti domu. Učenci in učiteljice so bili navdušeni nad dejavnostmi, ki so jih danes doživeli.