»Bodi viden – bodi previden«

V začetku jeseni se vsako leto prične akcija Pešec. Poteka vse zimske mesece, ko je ogroženost pešcev največja, njen slogan pa je Bodi viden, bodi previden. Z njim želijo opozoriti vse udeležence v prometu, kako pomembna je varnost.

Več na https://www.avp-rs.si/

V mraku, temi ali ob slabši vidljivosti (zaradi megle, dežja ali sneženja) vozniki pešce ob cesti težko opazijo. Za svojo vidnost in varnost lahko pešci poskrbijo tako, da oblečejo svetlejša oblačila ter nosijo kresničko, odsevni trak ali drug odsevni predmet.

PRIPOROČILA ZA VEČJO VARNOST UČENCEV V CESTNEM PROMETU V OBDOBJU SLABŠE VIDLJIVOSTI

  1. Hodite po pločniku. V primerih, ko pločnika ni, hodite ob levem robu cestišča, da vidite nasproti vozeča vozila.
  2. Cesto vedno prečkajte na označenih prehodih za pešce. Če v bližini ni prehoda, bodite dodatno pozorni na bližajoča se vozila.
  3. Vedno se prepričajte, preden prečkate cesto. Ustavite se pred cestiščem, poglejte levo, nato desno in še enkrat levo.
  4. Bodite previdni. Nosite svetla oblačila, kresničko in odsevnike ter uporabite lučko, če ponoči hodite ob cesti izven naselja.
  5. Posebno pozornost namenjajte nošenju odsevnih teles, ko čakate šolski avtobus na avtobusnih postajališčih.

Akcijo koordinira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z ostalimi institucijami, ki skrbijo za večjo prometno varnost. Dodatne informacije lahko dobite na spletnem naslovu https://www.avp-rs.si/varnost-v-prometu/pesci/.