Dan slovenskega športa in evropski šolski športni dan 2021

»Hvala, Slovenija. S svojim odnosom do športa in razglasitve državnega praznika ste vzor vsej Evropi in svetu, kamor pošiljate močno sporočilo, da nas šport navdihuje in povezuje.« (Mariya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino)

Slovenci smo športen narod. Na lestvici športno aktivnega prebivalstva smo v Evropi na četrtem mestu, takoj za Dansko, Švedsko in Finsko (Eurobarometer, 2017). Smo srčni navijači in imamo številne vrhunske športnike v samem svetovnem vrhu. Trenutno pa smo po številu prebivalcev in uspešnosti v športu prvi na svetovni lestvici (https://greatestsportingnation.com/).

Drugo leto zapovrstjo smo tudi na Osnovni šoli Ferda Vesela Šentvid pri Stični obeležili državni praznik dan slovenskega športa ter se vključili v mednarodni projekt Evropski šolski športni dan 2021. Dan slovenskega športa in evropski šolski športni dan smo praznovali v četrtek, 23. 9. 2021, ravno na dan začetka Evropskega tedna športa, evropske iniciative, ki spodbuja k redni telesni dejavnosti.

V projekt Evropski šolski športni dan so doslej vključeni 3 milijoni evropskih učencev v 40 državah. Za navdih se lahko zahvalimo Madžarski. Evropski šolski športni dan, ki ga obeležujemo vsako leto v septembru, se osredotoča na spodbujanje rednega športnega udejstvovanja ter zdravega in aktivnega življenjskega sloga.

Na Osnovni šoli Ferda Vesela Šentvid pri Stični smo na praznik športa organizirali športni dan za učence od 4. do 9. razreda. Na dogodku je sodelovalo in bilo športno aktivnih 280 otrok. Izvedbo programa sta sofinancirali Fundacija za šport in Športna unija Slovenije.

Učenci 4. in 5. razreda so se udeležili osrednje državne športne prireditve v ljubljanskem parku Tivoli. Preizkusili so se v več kot 30 športnih izzivih, preverili svojo telesno zmogljivost in se seznanili z načini zdrave športne vadbe. Pomerili so se tudi v t. i. predsednikovem teku, ki je potekal pod pokroviteljstvom slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ter se na koncu posladkali s sladoledom.

Učenci od 6. do 9. razreda so se udeležili planinskih pohodov v okolici Šentvida pri Stični. 6. razred se je odpravil v Temenico, 7. razred je odšel na Gradišče, 8. razred je osvojil Pristavo, 9. razred pa se je povzpel na Obolno. Vreme je bilo pohodnikom zelo naklonjeno, saj jim je omogočalo lepe razglede po pokrajini občine Ivančna Gorica.

Glavna tema Evropskega tedna športa je #BEACTIVE, v Sloveniji Bodi aktiven, njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti ne le v tednu športa, temveč skozi vse leto. Šport je zdravje.