DEVETOŠOLCI V DIAGNOSTIČNO ANALITSKEM CENTRU ELES

V sredo, 18. 10. 2023, so imeli devetošolci drugi naravoslovni dan. Obiskali so Diagnostično analitski center v Beričevem, kjer so jim zaposleni v družbi ELES predstavili slovenski elektroenergetski sistem ter vlogo ELESA v njem.

Ogledali so si transformatorsko postajo Beričevo z daljnovodi različnih napetostnih nivojev, transformatorji in stikališči. Preko zanimivih videoposnetkov in slikovnega materiala so jim bili prikazani elementi infrastrukture ter posledice naravnih vplivov nanje, kot so npr. potres, dež, veter … Spoznali so poklic vzdrževalca ter opremo, povezano z njegovim delom.

Ogledali so si napredna orodja za analitiko, kot so umetna inteligenca, vizualizacija in strojno učenje; preizkusili so delovanje interaktivne mize ter praktično uporabnost multifunkcijskih očal, ki uporabniku omogočajo vstop v virtualno, izboljšano ali mešano resničnost. Seznanili so se z nalogami republiškega centra vodenja, kjer operaterji 24 ur na dan upravljajo in nadzirajo slovenski elektroenergetski sistem.

Devetošolci so spoznali, koliko ljudi različnih poklicev vsakodnevno skrbi za varen, zanesljiv in neprekinjen prenos električne energije. Za učence, ki jih še nekaj mesecev loči od izbire nadaljnjega šolanja, je bil dan zelo poučen in je marsikomu ponudil nove ideje pri razmišljanju o bodočem poklicu.