Drugošolci na Jurjevi domačiji

Učenci 2. razreda so se 28. 9. 2022 odpravili na Jurjevo domačijo, ki se nahaja na Občinah pri Trebnjem. Zjutraj so se ob video prispevku seznanili s temo naravoslovnega dne in ponovili že usvojeno znanje iz prvega razreda. Pogovorili so se o pravilih kulturnega obnašanja na avtobusu in na obisku muzeja ter tudi o pravilih varnega vedenja v prometu.

Ob prihodu v muzej na prostem so se razdelili v dve skupini. V prvi so si z oskrbnikom domačije ogledali vodnjak, hišo in kaščo s pripadajočimi predmeti ter njihovo uporabo. Vstopili so tudi v skedenj, kjer so spoznali veliko še neznanih pripomočkov, ki so jih pri delu uporabljali naši predniki. V drugi skupini je bilo zelo živahno, saj so se igrali stare igre. Poleg že znanih, kot so Gnilo jajce, Slepe miši in Ristanc, so spoznali še nekaj novih (Rinčke talat, Gospodarja ni doma, Kozo zbijat …). Po malici sta se skupini tudi zamenjali.

Na poti do šole so za kratek čas obiskali še drugošolce na OŠ Veliki Gaber, s katerimi bodo v letošnjem šolskem letu pletli prijateljske vezi. Učenci so jih pojoče pričakali na šolskem igrišču. Izmenjali so si tudi uporabna darilca, ki so jih izdelali sami. Vsi so bili veseli druženja in komaj čakajo, da se ponovno srečajo.

Naravoslovni dan je potekal po načrtih, učenci so se vrnili dobre volje in z obilico novega znanja.