Ex tempore mladih 2022

Tabor nad Cerovim že več let združuje mlade likovnike na ex temporu, ki ga organizirata JSKD OI Grosuplje in Ivančna Gorica. Učenci so se v preteklosti preizkušali v zelo različnih nalogah in prav vse so bile svojstvene, zanimive in ustvarjalno rešene. Letos so se podali po poti likovnega poustvarjanja bogate slikarske dediščine, ki je lepo ohranjena na freskah v cerkvi sv. Nikolaja na Taboru.

V petek, 7. 10. 2022, so se ex tempora udeležili učenci iz OŠ Stična, OŠ Zagradec, OŠ Dobrepolje in OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični.

V zgodovinsko zanimivem ambientu so se učenci v prijetnem jesenskem vremenu pod vodstvom mentorjev, najprej srečali z vodičema TD Tabor, ki sta razložila nastanek tamkajšnjih fresk in njihovo motiviko.

Učenci so sodelovali v skupinah in najprej izdelali detajl ornamenta na grundirano žakljevino. Nato  so se lotili drugega izdelka. Na velik format belega blaga so narisali poljubni figuralni motiv, ki je vezan na vsebino fresk. Z različnimi kosi odpadnega blaga so površino zapolnili, kot bi izdelovali kolaž. Učenci so pri delu izkazali neverjetno motiviranost in usklajenost znotraj skupin. Nastali izdelki so razstavljeni na objektu Tabora.

Našo šolo so zastopali: Tia Sinic, Jakob Verbič, Anja Anžlovar, Karin Markovič in Leilla Teminović iz osmega razreda. Lotili so se zelo zahtevne motivike in jo tudi zelo uspešno izdelali. Vsi so prejeli priznanja za sodelovanje.