Hirschaid – mednarodna izmenjava

HERZLICH WILLKOMMEN!

V nedeljo, 23. 9. 2018, smo v večernih urah sprejeli učence iz Grund- und Mittelschule Hirschaid. Za njimi je bila dolga 10-urna pot, vendar je bilo veselje ob ponovnem srečanju z našimi učenci veliko. Obiskalo nas je 14 učencev v spremstvu učitelja Thomasa in učiteljice Sandre. Učitelji smo jih počakali na železniški postaji v Ljubljani, nato pa je sledilo ponovno snidenje z našimi učenci v Ivančni Gorici.

Veselimo se prihajajočega tedna!

ŠOLA, ŠENTVID PRI STIČNI, MULJAVA, KRŠKA JAMA, GRADIŠČE

To so bile postojanke današnjega dneva. Zjutraj smo se ob čaju zbrali v jedilnici in počakali še devetošolce, da se nam pridružijo. Skupaj smo si ogledali šolske prostore. Učenci iz Nemčije so pohvalili čistočo naše šole, urejenost avle in učilnic ter nasploh celotno šolo. Sledil je ogled Šentvida. Nato smo nekaj časa preživeli še v telovadnici, na plezalni steni, se ustavili še v plesni učilnici ter se preizkusili še v moči na fitnes napravah. V popoldanskih urah smo se odpravili na voden ogled Jurčičeve domačije, kjer nas je prijazno sprejel Miha Genorio, ki nas je pospremil tudi v Krško jamo. Dan smo zaključili z okusno večerjo na Gradišču, kjer smo lahko tudi uživali v čudovitem razgledu na, z jesenskim soncem obsijano, Ivančno Gorico.

LOV ZA SKRITIM ZAKLADOM IN OGLED PRESTOLNICE

Torkovo druženje z nemškimi vrstniki je minilo v iskanju skritega zaklada. Učitelj Marcel je odlično pripravil vse potrebno in aktivno smo preživeli dopoldanski čas. Popoldne smo uživali ob prijateljskem druženju v Ljubljani. Z vzpenjačo smo se popeljali na grad, si ga ogledali in se nato podali še skozi mesto. Sledil je »samostojen« ogled Ljubljane imeli smo možnost, da si še sami malo ogledamo center Ljubljane. Vreme je bilo tudi danes kot naročeno J in za zaključek smo se z ladjico peljali po Ljubljanici – odlično! Prijetno popoldne se je končalo z večerjo v šolski jedilnici.

HLADNO JUTRO, POSTOJNSKA JAMA (tudi hladna ☺), SONČNA IZOLA

Sredino sončno jutro je minilo v znamenju odhoda proti morju. Najprej se je naša pot ustavila v Postojnski jami. Spraševali smo se, kako je lahko nastala taka mojstrovina narave. Po ogledu smo pot nadaljevali. Vsi pa smo seveda nestrpno čakali, da se nam odpre pogled na čudovito slovensko morje. In smo ga dočakali-nekateri izmed nemških vrstnikov prvič. Po nastanitvi smo se peš odpravili proti obali. Najbolj pogumen je bil učitelj Thomas, ki je, kljub mrzli vodi in rahlemu vetru, zaplaval v našem morju.
Skupno druženje smo nadaljevali s sprehodom do Izole in ga zaključili z okusno večerjo.

PIRAN, FIESA, PORTOROŽ IN KOPER

To so bile naše današnje postojanke. Dan smo preživeli sproščeno s sprehodi po zgoraj omenjenih mestih. Preživeli pa smo tudi super popoldne v Portorožu na peščeni plaži. Dan je bil čisto poleten in res nismo imeli občutka, da se bliža oktober.
Skupno druženje se počasi izteka …

ODHOD PROTI HIRSCHAIDU

Skupno druženje se je zaključilo na železniški postaji v Ljubljani. Od učencev se je prišel poslovit tudi gospod ravnatelj.
Z nemškimi vrstniki smo preživeli lep teden in veselimo se ponovnega srečanja.

Pri izmenjavi so aktivno sodelovali učenci izbirnega predmeta nemščine – 9. razred.