KD: Sedem veličastnih in Plečnikova Ljubljana

V torek, 2. decembra 2014, smo imeli devetošolci kulturni dan v Ljubljani. V Cankarjevem domu smo si ogledali koncert Sedem veličastnih, potem pa se še sprehodili po Plečnikovi Ljubljani in se seznanili z njegovimi arhitekturnimi stvaritvami ter dosežki. Pred odhodom smo že omenili njegova pomembna arhitekturnimi dela ter se pogovorili o poteku dneva.Za začetek smo se sprehodili po Vodnikovem trgu, se ustavili pri Vodnikovem kipu, v bližini pa smo si ogledali še tržnico, ki je zasnovana po Plečnikovih načrtih. Nato smo si ogledali eno najlepših baročnih cerkva na Slovenskem, cerkev sv. Nikolaja. Posebna je predvsem zaradi vhodnih vrat, na katerih so upodobljeni pomembni slovenski škofje, in obnovljenih fresk. Po ogledu smo se sprehodili po stari Ljubljani, si ogledali njeno maketo ter na poti do Cankarjevega doma še Tromostovje.
Na koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki so ga izvajali Orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor in Mešani zbor Akademije za glasbo, povezoval pa Pavle Ravnohrib, smo poslušali odlomke iz sedmih najveličastnejših glasbenih del. Najbolj so nas prevzele skladbe Richarda Straussa (Tako je govoril Zaratustra, uvod), Petra Iljiča Čajkovskega (Uvertura 1812, odlomek), Ludwiga van Beethovna (Oda radosti iz 9. simfonije), predvsem pa smo uživali ob skladbi Mars Gustava Holsta.

Po koncertu smo si ogledali še nekaj Plečnikovih del, Kongresni trg in kip Emonca. Ustavili smo se ob Prešernovem spomeniku, ki leži na vzhodni strani Prešernovega trga. Za konec pa smo si pogledali še Glasbeno matico s kipi pomembnih slovenskih glasbenikov, to so Jakob Petelin Gallus, Benjamin Ipavec, Davorin Jenko ter Anton Foerster. Sledil je še ogled Akademije za glasbo in odhod nazaj v šolo.

Dan, ki smo ga preživeli v prestolnici, nam je dal veliko novih informacij o Ljubljani, našem arhitektu Plečniku in klasični glasbi. Nekateri smo uživali, drugi malo manj, a bilo je zanimivo.

Melita Sinjur, Anita Sinjur, Eva Grandovec in Blaž Omahen