Mednarodni dan knjig za otroke … že 50 let!

Letošnji 2. april je imel posebno težo, saj smo v letu 2017 obeležili 50-letnico praznovanja knjig za otroke in spodbujanja branja kvalitetnih mladinskih leposlovnih besedil.

Praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke je predlagala nemška pisateljica Jella Lepman, soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), in sicer na 10. mednarodnem kongresu IBBY, ki je bil v leta 1966 v Ljubljani.

Prva poslanica je šla v svet leta 1967; za mednarodni dan knjig za otroke pa je zveza določila 2. april, rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

Praznovanju se že od vsega začetka pridružuje tudi Slovenija, najprej v okviru tedanje Jugoslovanske sekcije IBBY, od leta 1993 pa na pobudo Slovenske sekcije IBBY.

Mednarodni dan knjige za otroke vedno spremljata tudi poslanica in plakat, ki ju vsako leto prispeva ena od članic mednarodne zveze za mladinsko književnost.

Letošnja poslanica prihaja iz Rusije. Pisatelj Sergej Mahotin v njej skozi svojo otroško izkušnjo nagovarja mlade bralce in jih vabi v svet knjig, branja in domišljije. Prepričan je, da je knjiga lahko varno zatočišče pred velikokrat neprijaznim svetom, da ponuja odgovore na mnoga vprašanja in rešitve za različne otroške zagate. Predvsem pa s svojo konkretno pojavnostjo, papirjem, barvo, vonjem, in neskončno prostranimi polji domišljije ter novih izkušenj bralca začara in mu zagotavlja nepopisni bralni užitek.

Učenci šolskega radia so ob 2. aprilu s tematsko oddajo nagovorili svoje sošolce, spomnili na pomembno obletnico in povabili k branju. – Osmošolka Ana Barbara Poljšak je prebrala letošnjo poslanico, Alla Kvashina iz 6. a pa je poskrbela za to, da smo del poslanice lahko poslušali tudi v originalu, tj. v ruskem jeziku.

Avtor plakata je večkrat nagrajeni Mihail Fjodorov, vsestranski ruski umetnik, ki je ilustriral že več kot 90 knjig za otroke. Mladim bralcem se trudi pokazati življenje v različnih obdobjih in deželah, njihovo kulturo in zgodovino.

Cel mesec april, v katerem je kar nekaj datumov, povezanih s knjigami in branjem, je potekala tudi bralnospodbujevalna akcija z naslovom Begunci in večkulturno razumevanje. Pobudnici in krovni organizatorici akcije sta Slovenska sekcija IBBY in MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

V času različnih sodobnih migracij, begunstva in globalizacije sveta sta medkulturno razumevanje in medsebojno sožitje nujno potrebna. K temu lahko svoj del prispevajo tudi knjige in pogovori na izbrane teme.

V šolski knjižnici je bila v aprilu na ogled razstava knjig na temo migracij, beguncev, rasizma ipd., vsi učenci pa so bili povabljeni tudi k reševanju nagradnega knjižnega kviza na temo večkulturnosti.

Glavna oz. knjižna nagrada je tokrat pripadla Ani Strah iz 8. a, praktični tolažilni nagradi pa sta dobili Isabela Strojanšek iz 3. b in Zala Miklič iz 7. b. Čestitamo!