Mednarodni dan miru

Danes, 21. septembra, obeležujemo mednarodni dan miru, ki ga je razglasila organizacija Združenih narodov. Generalna skupščina ZN je leta 1981 razglasila ta dan za dan miru z namenom širiti ideale miru med vsemi narodi na svetu, praznujemo pa ga od leta 2001.

Letos smo se tudi na naši šoli pridružili obeležitvi mednarodnega dneva miru, saj želimo sodelovati pri krepitvi miru na svetu, povezanosti med narodi, razumevanju drugačnosti, strpnosti, prekinitvi sovražnosti, nemirov, vojne.

V šolski avli smo pripravili predstavitev za učence ter razstavo slikanice Johna Lennona Pomisli (Imagine), ki jo je v slovenščino prepesnil Milan Dekleva. Prav tako se te dni med daljšimi odmori predvajajo videoposnetki pesmi Imagine v angleščini, slovenska priredba pesmi z naslovom Pomisli, Ein bisschen Frieden v nemščini in slovenska priredba pesmi z naslovom Malo miru. Učenci 8. razreda pa so razmišljali o tem, kaj njim pomeni mir in strnili svoje misli v zgoraj omenjeni predstavitvi. V podaljšanem bivanju smo z učenci izdelovali golobe za mir, nekaj učenk pa nam je krajšalo čas s plesom in domiselnimi koreografijami.

> Mednarodni dan miru 2022 (ppt)