Mini naravoslovni tabor 2022

21. in 22. oktobra 2022 smo se naravoslovci, tako kot vsako leto, odpravili na naravoslovni tabor. Tokrat so aktivnosti potekale kar na naši šoli.

Takoj v petek smo začeli z raziskovanjem lokalne flore in favne. Nabrali smo različne rastline in živali, ki smo jim nato v šoli določili natančno vrsto. Popoldne so potekale tudi delavnice, ki so jih vodile medicinske sestre ZD Ivančna Gorica. Pogovarjali smo se o zdravem življenju, higieni zob in gibanju. Učence so medicinske sestre razveselile z gibalno delavnico in novimi zobnimi ščetkami, ki bodo poskrbele za naše lepe bele zobe. Ker vemo, da sladkor škoduje našim zobem, smo se odločili narediti nekaj koristnega in preverili, koliko sladkorja vsebujejo različne pijače. Tabla z našimi ugotovitvami bo zagotovo koristila zdravju vseh učencev naše šole.

Večer smo zaključili z zabavnimi skupinskimi igrami, ki so nas nasmejale in sprostile, da smo se lahko dobre volje odpravili k počitku. Spanje je postalo prava dogodivščina, saj smo si postelje uredili kar v šolskih učilnicah in na hodniku.

Nov dan smo začeli z jutranjo telovadbo in obilnim zajtrkom, saj nas je čakal obisk Živalskega vrta v Ljubljani. Tam smo si ogledali večino živali, spoznali veliko njihovih zanimivih značilnosti, jih nekaj celo držali v rokah in pobožali. Poskrbeli smo tudi, da jim je bilo življenje v kletki nekoliko bolj zabavno, saj smo jim pripravili majhne paketke s hrano, ki so jim bili v pravi izziv. Res je bilo zanimivo opazovati, kako so se opice spretno lotile skritih dobrot. Po kosilu smo si še samostojno ogledali prebivalce Živalskega vrta, Šolski sklad pa nam je omogočil, da smo si v trgovinici lahko izbrali majhno darilo, ki nas bo vedno spominjalo na dogodivščine naravoslovnega tabora.

V nadaljevanju smo se še sprehodili mimo fakultet, kjer študentje pridobivajo znanje na različnih naravoslovnih področjih. Čisto mogoče je, da smo celo zrli v svojo lastno prihodnost in bomo nekoč pridno študirali na eni od njih.

Ko smo se vrnili v šolo, smo čas namenili predvsem sproščenemu druženju v telovadnici, kjer smo pridno krepili naše prijateljske vezi. Po prijetnem zaključku s podelitvijo priznanj smo se prijetno utrujeni odpravili proti domu, kjer smo lepe vtise delili z našimi najdražjimi.

Letos smo se imeli odlično. Le kakšna naravoslovna dogodivščina nas čaka naslednje leto? Se že veselimo!

Mini naravoslovni tabor (utrinki)