Naravoslovni in likovni tabor

Na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični so že sedmo leto zapored organizirali naravoslovni in likovni tabor. Tabor je tudi letos potekal v domu CŠOD Breženka v Fiesi in sicer od 30. 9. do 2. 10. 2016.

Letošnje leto so imeli rekordno udeležbo, saj je na tabor odšlo kar 57 učencev. V petek so si ogledali Postojnsko jamo, razstavo metuljev in vivarij. Učenci so bili še posebno navdušeni nad mladimi človeškimi ribicami, katerih razvoj so spremljali v šoli že od izleganja jajčec.

Po nastanitvi v domu so si razdelili naravoslovne in likovne naloge. Naravoslovci so si ogledali teren, nabirali in določali rastline in živali našega morja ter si poskušali čim več zapomniti o tujerodnih vrstah, ki so jih našli okrog jezera v Fiesi. S tem so se že pripravljali na prihajajoče Proteusovo tekmovanje. Likovniki pa so ob obali iskali zanimive kamnite oblike, da so jih kasneje sestavili v ustrezne motive. T. i. stone art, so pritrdili na klinker, nekatere motive pa so postavili kar v realni prostor ob obali.

V soboto so učenci večino časa namenili mehkužcem, glavni temi tabora. Odličnemu predavanju strokovnjaka Jana Simčiča, je sledil odhod v Piran in ogled razstave Čarobni svet školjk v Muzeju školjk. Na razstavi so spoznavali bitja, ki so tako raznovrstnih oblik in vzorcev, da bi jim lahko zavidal vsak arhitekt. Videli so lupino največjega polža na svetu, hišice polžev, ki so jih zaradi redkosti smeli nositi samo poglavarji oddaljenih otočij, svetleče lupine, s katerimi so nekoč lahko kupili sužnja, školjke z osupljivimi vzorci, bisere … Likovniki so razstavljene eksponate skicirali in jih kasneje uporabili v svojih likovnih nalogah. Preizkusili so novo grafično tehniko styrotisk, izdelali risbe z grafično modelacijo in slikali z akvareli.

V nedeljo je bilo zaradi padavin terensko delo prestavljeno v dom. Učenci so se menjavali v skupinah za določevanje školjk, prvo pomoč, izdelovali so zanimive poskuse, pripravljali so se na tekmovanja. Učili so se pisati dnevnik raziskovalca-naravoslovca. Likovniki pa so upodabljali izvirne zamisli z ogljem in akvareli.

Posebna obogatitev našega tabora so bili učenci iz kraja Hirscheid iz Nemčije, ki so bili en teden gostje naše šole. Med učenci so se okrepile vezi, saj so se srečali že drugič. Srečanje se je zaključilo s petjem na Tartinijevem trgu v Piranu in izmenjavo drobnih pozornosti.

Tabor so učenci zaključili s podelitvijo priznanj in nagrad za udeležbo ter si zaželeli, da se drugo leto ponovno odpravijo na zanimivo raziskovalno in ustvarjalno dogodivščino.