Planinsko dejavnost zaključili z dvodnevnim izletom

Prespati v planinski koči je res nekaj posebnega. Takšno doživetje si prislužijo planinci, ki resnično radi hodijo v hribe in se udeležujejo enodnevnih izletov krožka skozi celo leto. Med takimi, ki so se udeležili vseh štirih enodnevnih izletov tega šolskega leta in hkrati dvodnevnega zaključnega je kar 16 planincev. To sta Kim in Julija Berlic, Patrik in Marcel Peček, Dominik Poljšak, Zala Rus, Medeja Verdnik, Aleš Kastelic, Gal Rojec, Ana Vesel, Zala Retar, Lučka in Julija Koritnik, Mark Zaviršek Fortuna, David Podgoršek in Maja Vencelj. Prav ti, so si zaključen izlet še posebej zaslužili.

V lanskem šolskem letu je vreme našim planincem prekrižalo načrte za zaključen dvodnevni izlet, a letos je bilo kot naročeno. Triindvajset planincev se je v soboto, 11. maja, odpeljalo v prekrasno Logarsko dolino. Najprej so se podali do enega najvišjih slovenskih slapov – slapa Rinka, ki so ga mnogi videli prvič. Padec vode jih je prepričal, da gre hkrati za enega najlepših slapov pri nas. Sledil je vzpon do Okrešlja mimo izvira Savinje, kjer so si dotočili izvirsko vodo, nekateri tudi osvežili obraz. Na Okrešlju sicer nov dom že stoji, a še ni odprt. Starega je namreč leta 2019 uničil požar. V začasni brunarici so si planinci lahko privoščili sladoled. Sledil je vzpon v smeri Savinjskega sedla do obeležja v spomin na največjo tragedijo slovenskih gorskih reševalcev, kjer je v reševalni vaji leta 1997 izgubilo življenje pet gorskih reševalcev letalcev. Ob obeležju so se planinci naužili snega. Ob ogledu fotografij boste opazili nenavadno kombinacijo oblačil in iger na snegu.

Sledil je sestop nazaj do slapu, kjer so planinci doživeli hladen tuš, nato pa zapravili denarce pri nakupu spominkov.

Večer v Domu planincev je potekal v vzdušju druženja, zabave ter priprav na nočitev. V nedeljo so se po zajtrku povzpeli na drugo stran doline ter čez tunelček prišli na Klemenčo jamo. Nekateri so se dolgo časa spraševali kje je zdaj ta jama. Po postanku je sledil kratek vzpon do najdebelejšega macesna v Sloveniji, kjer so naši »raziskovalci« našli geocache točko, ki je bila skrita v neposredni bližini. Geocaching je v Sloveniji vedno bolj priljubljen. Gre za neke vrste iskanje zakladov, ki jih nastavi lahko kdorkoli izmed nas. Zelo aktiven je slovenski Geocaching klub (na njihovi spletni strani si lahko preberete kaj več o njihovih dejavnostih). Našli so torej »zaklad«, zabeležili njegovo odkritje ter naslednjim iskalcem nastavili spominček, nato pa sestopili po krožni poti v dolino. Po kosilu je sledilo pospravljanje sob ter priprava na odhod. Med čakanjem na odhod so si ogledovali reševalno akcijo s helikopterjem v steni Brane.

Preden pa so zapustili Logarsko dolino, so seveda napravili še zaključno fotografijo pri Logarjevi lipi, ki je simbol pogleda na to prekrasno ledeniško dolino in je razglašena za naravni spomenik.

Za pomoč pri izvedbi vseh izletov se iskreno zahvaljujejo vodnikom in vodnicam Planinskega društva Polž Višnja Gora.

Ponovno je za njimi leto, ki ga bodo ohranili v spominu z nepozabnimi doživetji. Držimo pesti, da bo prihodnje podobno.