Preventivna akcija: Varnostni pas varuje vas!

Projekt Pasavček

V mesecu marcu (med 11. in 24. marcem 2024) poteka nacionalna preventivna akcija, katere namen je ozaveščati o pomenu pripetosti med vožnjo.
Otroci so najbolj ogroženi v prometu kot (so)potniki v vozilih, kjer morajo biti zaradi varnosti vedno pripeti z varnostnim pasom ali pa ustrezno nameščeni v otroški varnostni sedež. Edina dobra rešitev je namestitev otroškega varnostnega sedeža, ki mora biti v avto pritrjen čvrsto in natančno po navodilih proizvajalca; otrok mora biti v njem tudi pripet, pas pa ustrezno zategnjen tako, da otrokovo telo ob morebitnem trku ne zaniha preveč (povzeto po AVP). Več informacij lahko najdete tudi v knjižici Red je vedno pas pripet (pdf).
Na šoli si v okviru projekta Pasavček prizadevamo, da bi spodbudili dosledno in pravilno uporabo varnostnih sedežev ter pripetosti otrok med vožnjo.
Najmlajši učenci so bili za preteklo sodelovanje v projektu Pasavček s strani sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v okviru Javne agencije RS za varnost prometa nagrajeni s poučno lutkovno predstavo Pasavček v prometu. Učenci so ob lutkovni predstavi izredno uživali, saj so bili aktivno vključeni, izražali so svoja mnenja in delili izkušnje. Navdušeni so bili nad lutko Pasavček in se z njo doživeto pogovarjali. Izkazali so veliko pomembnega znanja, ki ga bodo koristili v prometu in ozaveščali tudi svoje bližnje.