Projekt Pasavček

Sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v okviru Javne agencije RS za varnost prometa vodi in koordinira projekt Pasavček, ki v Sloveniji poteka že od leta 2005. Osnovni namen projekta Pasavček je spodbuditi dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo. Slogan projekta je Red je vedno pas pripet.

Otroci in mladostniki so najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah, v katerih utrpijo tudi najhujše posledice, prav tako potniki v vozilih. Z dosledno pripetostjo otrok med vožnjo bi lahko tveganje izredno zmanjšali.

Tudi letos so učenci 1., 2. in 3. razreda ter dve skupini podaljšanega bivanja sodelovali v projektu Pasavček. Skupno 187 učencev. Po posameznih razredih so potekale različne dejavnosti. V začetku šolskega leta so pričeli s seznanitvijo maskote Pasavček in se pogovorili o njegovemu pomenu, hkrati pa spoznali značilnosti živali pasavec. V jeseni so prvošolci pod budnim spremljanjem policistke pričeli s praktično vajo varnega prečkanja ceste. Vsi učenci so si skozi celo šolsko leto pridobivali izkušnje in spoznanja o prometu. Ob različnih dejavnostih in medpredmetnim povezovanjem s spoznavanjem okolja so učenci spoznavali promet, prometne situacije in prometne znake v okolici šole. Konkretne aktivnosti v prometu so kasneje utrjevali preko igre še v razredu ter jih medpredmetno povezali z likovno umetnostjo. Najpomembnejše vodilo projekta je bilo skrb za lastno varnost in varnost v prometu, na to so bili pozorni na vseh dnevih dejavnosti, kjer so se učenci trudili varno prečkati cestišče, hoditi po pločniku ali pravilni smeri cestišča, se na avtobusu pripeti z varnostnim pasom … Obiskali so jih tudi policisti z bližnje policijske postaje Grosuplje, jim prijazno pokazali opremo in jih ponovno opozorili na pasti v prometu.

V mesecu marcu so se učenci pridružili vseslovenski akciji Varnostni pas. Pozornost so posvetili pripenjanju z varnostnim pasom in uporabi otroških avtosedežev. Učenci so lahko praktično preizkusili zakaj morajo v avtomobilu sedeti v avtosedežu ter kako se pravilno pripeti z varnostnim pasom. Izpeljali so 14-dnevno spremljanje pripetosti v avtomobilu, avtobusu ali kombiju. Izkazalo se je, da so bili učenci dosledni in so vestno uporabljali varnostni pas.

Najmlajši učenci so bili za preteklo sodelovanje v projektu Pasavček s strani sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v okviru Javne agencije RS za varnost prometa nagrajeni s poučno lutkovno predstavo Pasavček v prometu. Učenci so ob lutkovni predstavi izredno uživali, saj so bili aktivno vključeni, izražali so svoja mnenja in delili izkušnje.

Bližajo se težko pričakovane počitnice, vendar ne smemo pozabiti, kaj nam pravi Pasavček: Red je vedno pas pripet!  

Varno in srečno v prometu.