Pustni torek

Na pustni torek, 16. februarja 2021, so učenci naše šole izvedli dan dejavnosti na temo z naslovom PUST. Vsebine od četrtega do devetega razreda so bile povezane z našo tradicionalno pustno masko, kurentom, katerega obhodi so vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Vsem je ta lik na izgled prepoznaven, a tokrat so se seznanili s podrobnostmi njegove celotne oprave ter pomenom. Izvedeli so veliko novega. Pustni lik so predstavili pedagoški delavci Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Štrk iz Spuhlje. Gre za dom, v katerem bi naši učenci osmih razredov trenutno bivali, če bi bila šola v naravi za njih izvedena. Kraj se nahaja v neposredni bližini Ptuja, slovenskega najstarejšega mesta, ki ga zagotovo poznate po največji pustno-karnevalski prireditvi v Sloveniji. Torej so dobili pristne informacije o tej maski iz krajev, od koder le-ta izvira. Sledilo je poustvarjanje spoznanj ter vtisov. V vsakem oddelku so izdelali nekaj kurentov, ki sedaj krasijo našo avlo, nato pa se prepustili pustnemu rajanju. Glede na trenutne temperature izgleda, da jim je zimo resnično uspelo pregnati. 

Učenci prvega triletja pa so izdelali pustne izdelke, se prepoznavali, prepevali in se prepustili pustnemu rajanju. Z video klicem jih je razveselila ter nasmejala skrivna gostja Ifigenija Sfrčkljava, klovnesa Eva Škofič Maurer. Ob njenem »obisku« so spoznali, kako lahko norčije zganjaš tudi na daljavo. Mnogi so bili prav žalostni, ko se je srečanje končalo. Njene vragolije so nasmejale tudi malenkost starejše četrtošolce in petošolce.

Veseli nas, da je bila naša šola polna norčavih maškar, smeha ter brezskrbnih trenutkov. Učenci predmetne stopnje so presenetili z izvirnimi skupinskimi maskami, ki so jih ustvarjali že v času izobraževanja na daljavo. V živo je sledilo le še končno usklajevanje. Nato so se lahko prepustili pustnemu času ter norčijam, ki so maškaram dovoljene.   

Vse vsebine so bile izvedene po oddelkih ter s priporočili, ki trenutno veljajo za naše delo v šolskih prostorih.

Kljub temu da povorke po Šentvidu ter ustaljenega skupnega rajanja v telovadnici niso mogli izvesti, so za sabo pustili pisan, nasmejan, razigran, enkraten, nenavaden, masten pust.

Utrinke dejavnosti tega dne si lahko ogledate na spodnji povezavi, končne izdelke kurentov pa v galeriji slik.

https://padlet.com/bojanailjaz/gmcczz683721g8h4

Koordinatorici dejavnosti Bojana Iljaž in Melita Zupančič Struna