Fran Levstik: Martin Krpan – divja lutkovna prigoda

Torek, 26. november 2019, so učenci 4. in 5. razreda preživeli res kulturno. Odpravili so se v Lutkovno gledališče Ljubljana, ki je osrednje slovensko gledališče, kjer uprizarjajo lutkovne in dramske predstave za otroke, mlade in tudi odrasle. Tokrat so si ogledali divjo lutkovno prigodo za otroke z naslovom Martin Krpan.

Levstikova povest o odločnem, preprostem in pogumnem Martinu Krpanu, ki s svojo kobilico tihotapi sol in si upa posekati cesarjevo lipo, je tokrat uprizorjena kot divja lutkovna prigoda za otroke. Glavni junak je pogumni in skromni Martin Krpan, ki ga sam cesar povabi na Dunaj, da bi cesarski dvor rešil pred strašnim Brdavsom. To mu s svojo močjo tudi uspe ter reši Dunaj, cesarja in cesarstvo.

Na predstavo so se učenci pripravljali že pri rednem pouku. Spoznali so zgodbo in se poistovetili z glavnim junakom. Uporabljena je bila tradicionalna tehnika ročnih lutk in ob gledanju so se tako učenci kot tudi učitelji sprostili ter se nasmejali prigodam Martina Krpana.

Učenci so bili nad lutkovno prigodo navdušeni. Pred obiskom gledališča pa so si ogledali že del okrašene Ljubljane in tako občutili predpraznični utrip mesta ter s kulturnim dnem pričeli prednovoletno dogajanje.