Svetovni dan gora

Svetovni dan gora, 11. december, smo letos obeležili nekoliko drugače. Medse nismo povabili nobenega gosta, ampak smo s kvizom preverili znanje naših učencev o gorah ter planinstvu. Kviz je obsegal 15 vprašanj. Žal nobeden izmed reševalcev kviza ni pravilno odgovoril na vseh petnajst vprašanj. Najboljši rezultat, 13 pravilnih odgovorov, je doseglo 12 učenk. To so bile Sara Kavazovič, Ana Strah, Veronika Sreš, Ana Barbara Poljšak, Lucija Kramar, Nina Grabnar, Katja Berdajs, Alenka Fajdiga, Katja Markovič, Neja Ambrož, Zoja Hribar ter Zala Miklič. Največ težav je povzročala silhueta našega kralja gora Jalovca v grbu Planinske zveze Slovenije (glej fotografijo). Verjamem, da si ga boste odslej zapomnili.

Vsi sodelujoči so dobili za nagrado izvod revije s planinsko tematiko Planinski vestnik, ki mesečno izhaja pri Planinski zvezi Slovenije. Najuspešnejše učenke pa še sladek dodatek. V kolikor udeleženci kviza niste prišli na zbirno mesto ob razglasitvi rezultatov, se lahko še zmeraj oglasite pri meni.

Hvala za udeležbo na kvizu.

Obeležitev tega dne bom zaključila s stavki Toneta Svetine, ki je v svoji knjigi z naslovom Stena zapisal: “Človek, kadar je sam, visoko v gorah, misli drugače kot v dolini. Marsikaj, kar se spodaj zdi pomembno, je tu odveč. So tudi stvari, ki jim v dolini ne presoja nobene teže, tu pa zaživijo in nenadoma postanejo gonilni vzvodi.”

Vsi, ki s srcem odhajamo tja gor pod objem gora vemo, da to zagotovo drži.

Bojana Iljaž, mentorica planinske dejavnosti