Geografski teden 2021

Od ponedeljka, 24. maja, do petka, 28. maja 2021, je na Osnovni šoli Ferda Vesela potekal geografski teden z naslovom Prehrana po svetu. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 smo morali predstavitve geografskih tem nekoliko prilagoditi. Učenci 6. razredov so izdelali plakate z opisi prehrane iz najrazličnejših držav sveta, nekaj sedmošolk pa je nato iz njih pripravilo veliko razstavo v šolski avli. Med tednom so se tako vsi oddelki šole lahko po posebnem razporedu sprehodili po razstavi ter hkrati rešili še poseben geografski kviz. Srečna nagrajenca, ki sta bila izžrebana med pravilnimi odgovori, sta postala Ines Obolnar iz 4. a na razredni stopnji ter Žiga Kastelic iz 9. b na predmetni stopnji.

Vsak dan med šolsko malico so si učenci ogledali tudi videoposnetke, tako in drugače povezane s prehrano. Hana Kompare in Laura Kastelic iz 9. b sta posneli duhovit prispevek o tradicionalni prehrani v slovenskih pokrajinah. Meta Dremelj iz 8. a je pripravila predstavitev argentinske prehrane, Anika Sreš iz 8. a predstavitev tipičnih belokranjskih jedi, Sarah Bašić in Nina Dejanović iz 9. a pa predstavitev egipčanske prehrane. Špela Lampret iz 8. a je posnela postopek priprave mehiških churros, Žana Verbič iz 7. a pa se je lotila priprave ajdovih žgancev.

Svetovna prehrana ni manjkala niti v šolski kuhinji. Na jedilniku kosil in malice so se znašle jedi iz Mehike, Sredozemlja in Balkana. Pred šolsko jedilnico je učence vsak dan pričakal poseben opis, ki je predstavil izvor ali pripravo teh jedi.

Namen geografskega tedna, kjer se trudimo kreativno povezati različna predmetna področja, je bil tako kljub vsem omejitvam uspešno izpolnjen. Sodelujoči učenci so se v posebnih okoliščinah odlično znašli in ustvarili zanimive, sveže in izvirne prispevke.