Nov rekord v pomnjenju števila PI

Na naši šoli imamo novo rekorderko v pomnjenju števila PI, in sicer šestošolko Živo Miklič, ki je na pamet zrecitirala 200 decimalk števila PI. Lanskoletni zmagovalec je povedal 130 decimalk števila PI.

Če malo osvežimo osnovnošolsko znanje, se lahko spomnimo, da je število PI matematična konstanta, ki jo sestavlja neskončno število decimalk, ki se nikoli ne ponavljajo periodično. Za vsakodnevno računanje obsega in ploščine kroga je dovolj, če vemo, da je približek števila PI 3,14. Vendar je številnim ljubiteljem števil in miselnih izzivov, že več let izziv, kako si zapomniti čim več decimalk te konstante. Tako 14. marca, ob dnevu števila PI, po svetu in Sloveniji potekajo tekmovanja v pomnjenju števila PI. Na tem mestu lahko omenimo, da je bil lansko leto dosežen nov državni rekord, ki ga je osvojil osnovnošolec Tibor Hvala, ki je na pamet zrecitiral kar 10 123 decimalk števila PI.

Tudi naša šola je že drugo leto zapored priredila tekmovanje v recitiranju števila PI.  Izziv je sprejelo kar 17 učencev in učenk od 5. do 9. razreda, ki so v šolski avli pokazali svoje sposobnosti spomina. Zanimivo je bilo poslušati deklamacije in gledati zamišljene obraze. Eni so deklamirali hitro, drugi vsako decimalko premišljeno, kot bi jo iskali po predalčkih možganov, eni s pogledom proti nebu, drugi miže …

Vsi tekmovalci in tekmovalke so odšli domov s ponosom, saj so sebi in drugim pokazali, česa so zmožni. Seveda pa so si prislužili tudi PI-nagrade, ki so bile letos PI-jača, PI-skrček, najboljša tekmovalka pa si je prislužila PI-co.

Vsem tekmovalkam in tekmovalcem čestitamo ter se že veselimo novih izzivov.

Mateja Lesjak, organizatorica tekmovanja