Planinsko dejavnost zaključili z dvodnevnim izletom

Po dvoletnem premoru je naše planince le pričakala tudi nočitev v planinski koči, ki so je bili zelo željni. Gre za posebno doživetje, ki odtehta vse bolečine v mišicah. Štirinajstega in petnajstega maja 2022 smo se podali v Karavanke. Odločili smo se, da se povzpnemo pod njihov najvišji vrh, tj. Stol. Pot smo pričeli na železniški postaji v Šentvidu pri Stični, od koder nas je hitri vlak odpeljal do Ljubljane ter naprej v Žirovnico. Od tam smo nadaljevali mimo Završniškega jezera proti Valvasorjevemu domu pod Stolom. Po namestitvi smo se povzpeli še na razgledno Zabreško planino, kjer smo uživali do mraka. Po večerji sta sledila kratko druženje ter zaslužen nočni počitek. Naslednje jutro smo se po zajtrku odpravili na Ajdno. Gre za arheološko najdišče gorskega naselja. Podrobneje nam ga je predstavil domačin, predsednik Planinskega društva Radovljica, gospod Tina. Izvedeli smo še veliko več, kot je zapisanega na informativnih tablah. Zahvaljujemo se mu za čas, ki nam ga je nesebično namenil. Ob sestopu pa so nekateri učenci preizkusili svoj pogum v plezanju ter spuščanju po vrvi. Vse je potekalo ob skrbnem varovanju ter s potrebno planinsko opremo. Večina je bila navdušena, nekateri pa so ugotovili, da niso najboljši prijatelji s strmino ter nestabilno podlago. Na koncu smo vsi varno sestopili do jezera, kjer so nas čakali malica, sladoled ter avtobus. Po spoznanju, da polovica planincev še ni obiskala domačega kraja našega največjega pesnika, smo se odločili, da prevozimo še to kratko razdaljo ter ga obiščemo. Odpeljali smo se do Prešernove domačije v Vrbi. Izlet smo zaključili umirjeni ter utrujeni.

Ob zaključku naše planinske dejavnosti se vodnikom Planinskega društva Polž Višnja Gora zahvaljujemo za njihov prosti čas, dobro voljo ter vso pomoč, ki jo nudijo našim planincem na pohodih. Bili so naši zvesti spremljevalci pri vseh planinskih podvigih.

Zahvaljujemo se tudi našim zvestim šoferjem Niko Toursa, ki nas nikoli ne pustijo na cedilu, pa četudi smo včasih malenkost zahtevnejši z izbranimi lokacijami in željami.

Ponovno je za nami leto, ki ga bomo ohranili v spominu z nepozabnimi doživetji tako na enodnevnih kot zaključnem dvodnevnem izletu. Držimo pesti, da bo prihodnje podobno.

Dragi planinci, tudi v poletnih mesecih vam želiva veliko nepozabnih doživetij, pogledov z višav ter varen korak.

Bojana Iljaž in Polona Lampret,

planinski mentorici