Šola v naravi za 8. razred – CŠOD Rak

Bi bili radi stezosledci? Bi se radi po počitnicah samo igrali in družili? Potem bi morali biti z nami. Kje? V CŠOD Rak – Rakov Škocjan.
Osmošolci smo se 3. 1. 2024 odpravili v tridnevno šolo, da bi del učenja opravili v naravi in v obliki medsebojnega druženja.

Naš dom se nahaja sredi neokrnjene narave, kjer smo se sprehodili po notranjskih gozdovih, v katerih smo iskali sledi, ki jih puščajo tukajšnje gozdne živali in nastavili kamero, da jih bo ujela v svoj objektiv. Ob različnih socialnih igrah, smo spoznavali svoje sposobnosti prilagajanja, pozornosti do drugih, pripravljenosti na sodelovanje, pomen komunikacije. Večerno druženje je zaznamovala igra in lepe misli ob medsebojnem obdarovanju z darilci, ki smo jih pripravili že doma. V vsaki sobi nastaja pravi mali stop motion studio. Vas zanima kaj o tem? Berite nas jutri…

 

Zopet se vam oglašamo iz prelepe Notranjske. Pohvaliti moramo vreme, prehrano in program. Danes je že četrtek in nam se zelo dogaja. Jutranja telovadba nam je prebudila telo in duha. Ogreli smo se za večurno raziskovanje kraškega sveta. Ogledali smo si sistem Zelških jam, ki je sestavljeno iz brezen, reke ponikalnice, kapnikov, svojevrstnih rastlin in živali. Posebno doživetje je bilo v notranjosti jame, kjer smo preizkusili naše čute v popolni temi. Skozi ozke prehode, ki jih je izoblikovala reka Rak, smo iskali izhod, kjer so se nam odprli panoramski pogledi na Mali naravni most.

Drugi del dneva je potekal v znamenju »masterchefa« in »survivorja«. V kuharski opravi, z recepti in navodili, smo uspešno pripravili visoke, rahle in izredno okusne buhteljne. Nova preizkušnja nas je čakala v gozdu. Organizirane skupine so morale v gozdu poiskati netivo in zakuriti ogenj. Pri tem je bilo pomembno medsebojno sodelovanje vseh članov skupine. Preizkusili smo tudi uporabo kresila. Izjemno pomembno nalogo pa so opravili naši fantje, saj so nabrali veliko lesa, ki so ga oblikovali v pagodo za večerni taborni ogenj. Ob ognju smo pekli hrenovke in se sladkali z buhteljni. Za vse to in še več pa se moramo zahvaliti našim učiteljem in mentorjem iz CŠODja.

Si predstavljate, da smo imeli v prostem času še čas za družabne igre in nadaljevanje animiranega filma? Jutri je še en dan…

Danes je petek. Jutro smo začeli s slovenskim tradicionalnim zajtrkom in prazničnim sladkim kruhom okrašenim s ptički – poprtnikom, ki smo ga spekli prejšnji dan. Delo smo nadaljevali v dveh skupinah. Ena skupina se je odpravila v gozd, kjer smo namestili novo kamero za opazovanje živali. V učilnici smo si ogledali, katere živali je ujel objektiv. Presenetili so nas posnetki medvedk z mladički iz prejšnjih opazovanj. Spoznavali smo življenjske navade živali in se učili, kako prepoznavati njihove sledi. Preizkusili smo se tudi v streljanju z lokom.  Kljub temu, da so nekateri pogrešali svoje elektronske naprave, nas je narava naučila, kako se umirimo, opazujemo in med seboj sodelujemo.

Celotna šola v naravi ni bila namenjena spodbujanju tekmovalnosti, ampak izkustvenemu učenju, kljub temu pa smo bili pozorni na urejenost in čistočo sob, skupnih prostorov, na spoštljivo komunikacijo ter skromno nagradili tiste, ki so si na teh področjih najbolj prizadevali.