Preventivna akcija Pešci

Agencija za varnost prometa s partnerji od 16. do 22 oktobra izvaja nacionalno preventivno akcijo Pešci z namenom osveščanja za varnejšo udeležbo pešcev v prometu. Pešci so ranljivejši udeleženci v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih prizadevanj Agencije za varnost prometa. Akcija se nadaljuje v vseh zimskih mesecih, ko je ogroženost pešcev največja, njen slogan pa je »Bodi viden – bodi previden«. Z njim želijo opozoriti vse udeležence v prometu, kako pomembna je varnost.

Več na https://www.avp-rs.si/pesec-bodi-viden-bodi-previden/

Z akcijo želijo deležniki voznike motornih vozil, (e-)koles in e-skirojev opozoriti, naj bodo med vožnjo izjemno pozorni na pešce. Še posebej naj bodo previdni v območju prehodov za pešce in tudi na območjih, kjer je pričakovati prisotnost pešcev. Pešce želijo spomniti, da morajo – prav tako kot ostali udeleženci v prometu – spoštovati cestnoprometna pravila. Uporabljati morajo prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Agencija opozarja še na odvračanje peščeve pozornosti od dogajanja v prometu zaradi uporabe mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanja družbenih omrežij, kar ne zmanjšuje le pravočasnosti in ustreznosti reakcij voznikov ampak tudi pešcev – njihova pozornost je zmanjšana celo do 60 %.

PRIPOROČILA ZA VEČJO VARNOST UČENCEV V CESTNEM PROMETU V OBDOBJU SLABŠE VIDLJIVOSTI (mrak, megla, dež, sneg):

  1. Hodite po pločniku. V primerih, ko pločnika ni, hodite ob levem robu cestišča, da vidite nasproti vozeča vozila.
  2. Cesto vedno prečkajte na označenih prehodih za pešce. Če v bližini ni prehoda, bodite dodatno pozorni na bližajoča se vozila.
  3. Vedno se prepričajte, preden prečkate cesto. Ustavite se pred cestiščem, poglejte levo, nato desno in še enkrat levo.
  4. Bodite previdni. Nosite svetla oblačila, kresničko in odsevnike ter uporabite lučko, če ponoči hodite ob cesti izven naselja.
  5. Posebno pozornost namenjajte nošenju odsevnih teles, ko čakate šolski avtobus na avtobusnih postajališčih.